logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Chleba a pečivo
  3. Špaldové rohlíky
Vytisknout

Špaldové rohlíky

Rohlíky s menším množstvím droždí a s celozrnnou špaldovou moukou.

Špaldové rohlíky

Suroviny

  • 400 g špaldové hladké mouky
  • 200 g celozrnné špaldové mouky
  • 10 g čerstvého droždí
  • 300 g vody
  • 50 g kefíru
  • 50 g sádla
  • 10 g soli
  • na posypání lněná, sezamová, slunečnicová semínka 
  • místo semínek můžeme dát sýr

Postup
Nejdříve si připravíme kvásek-preferment. Z celkového množství mouky odebereme 150 g špaldové hladké mouky, 150 g vody a 2 g droždí. Ve vodě rozmícháme droždí a přidáme mouku, vše promícháme a necháme v zakryté míse kynout 10-12 hodin.

K vykynutému prefermentu přidáme 150 g vody, 8 g droždí, zbytek mouky (250 g špaldové hladké a 200 g celozrnné špaldové mouky), kefír, sůl a vypracujeme, nejlépe v robotu, těsto do kterého nakonec přidáme rozpuštěné vychladlé sádlo a uhněteme hladké a nelepivé těsto.

Vykynuté těsto (kyne asi dvě hodiny) rozvážíme na 14 kousků cca 72 g,  každý propracujeme a necháme  20 minut odpočinout. Potom stočíme rohlíky, které necháme vykynout (trvá to asi 50 minut).

Vykynuté rohlíky postříkáme (pomocí rozprašovače) vodou a posypeme semínky nebo na rohlík položíme sýr.

Pečeme v zapařené troubě na 230 asi 20 minut, do zlatova. Upečené rohlíky znovu postříkáme vodou.


3fa8089f-img-20220223-132614-fotor.jpeg
Špaldové rohlíky - těsto, kynutí Špaldové rohlíky Špaldový rohlík Špaldové rohlíky s ementálem

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×