Špaldové rohlíky
Rohlíky s menším množstvím droždí a s celozrnnou špaldovou moukou.
Špaldové rohlíky
Suroviny
- 400 g špaldové hladké mouky
- 200 g celozrnné špaldové mouky
- 10 g čerstvého droždí
- 300 g vody
- 50 g kefíru
- 50 g sádla
- 10 g soli
- na posypání lněná, sezamová, slunečnicová semínka
- místo semínek můžeme dát sýr
Postup
Nejdříve si připravíme kvásek-preferment. Z celkového množství mouky odebereme 150 g špaldové hladké mouky, 150 g vody a 2 g droždí. Ve vodě rozmícháme droždí a přidáme mouku, vše promícháme a necháme v zakryté míse kynout 10-12 hodin.
K vykynutému prefermentu přidáme 150 g vody, 8 g droždí, zbytek mouky (250 g špaldové hladké a 200 g celozrnné špaldové mouky), kefír, sůl a vypracujeme, nejlépe v robotu, těsto do kterého nakonec přidáme rozpuštěné vychladlé sádlo a uhněteme hladké a nelepivé těsto.
Vykynuté těsto (kyne asi dvě hodiny) rozvážíme na 14 kousků cca 72 g, každý propracujeme a necháme 20 minut odpočinout. Potom stočíme rohlíky, které necháme vykynout (trvá to asi 50 minut).
Vykynuté rohlíky postříkáme (pomocí rozprašovače) vodou a posypeme semínky nebo na rohlík položíme sýr.
Pečeme v zapařené troubě na 230 asi 20 minut, do zlatova. Upečené rohlíky znovu postříkáme vodou.