Špaldové celozrnné kaiserky
Špaldové kaiserky s větším podílem celozrnné špaldové mouky, z hybridního kvasu z droždí a pšeničného kvásku LM.
Suroviny:
Na kaši
- 40 g celozrnné špaldové mouky
- 90 g vody
Na hybridní kvas
- 10 g droždí
- 50 g pšeničného kvásku LM
- 90 g špaldové hladké mouky
- 80 g vody
- lžička sladěnky
Těsto
- vykynutý kvas
- celozrnná kaše
- 300 g celozrnné pšeničné mouky
- 200 g špaldové hladké mouky
- 12 g soli
- 250 g vody
- 90 g oleje
Na posypání sezamová semínka.
Postup:
Připravíme kaši, horkou ale ne vařící vodu (z konvice) nalijeme do misky, vsypeme mouku a umícháme hladkou kaši.
Smícháme droždí, LM a ostatní suroviny na kvas a necháme vykynout, trvá to asi hodinu.
V míse od robotu rozmícháme vykynutý kvas s vodou, přidáme mouky, kaši, sůl a olej. Zvolna, na nízkou rychlost vypracujeme hladké těsto.
Těsto během kynutí v míse po 30 minutách dvakrát přeložíme, kynutí trvá asi 2 hodiny, záleží na teplotě v místnosti. Vykynuté těsto rozdělíme (rozvážíme) na 12 kousků, každý stočíme do kuličky a necháme kynout (asi 30 minut). Každou kuličku znovu přeložíme a vytvarujeme. Tvary ukládáme na plech s pečícím papírem a necháme je vykynout (asi 45 minut). Doby kynutí závisí na teplotě v místnosti a síle kvasu.
Vykynuté kaiserky postříkáme vodou, nastříhneme nůžkami a posypeme sezamovými semínky.
Pečeme v rozpálené troubě na 230 °C dozlatova, asi 20 minut.