Chleba z droždí
Obyčejný chleba z droždí , těsto z domácí pekárny, pečený v troubě.
Chleba z droždí
Suroviny:
kvásek
- 10 g čerstvého droždí
- 180 g vody
- 60 g žitné chlebové mouky
- malá lžička sladěnky
Těsto:
- vzešlý kvásek
- 130 g ředěného kefíru
- 3 lžíce oleje
- 150 g pšeničné chlebové
- 150 g hladké mouky
- dvě lžičky soli
- lžíce drceného kmínu
Postup:
Večer (stačí před půlnocí) rozkvasíme droždí s teplou vodou, žitnou moukou a sladěnkou. Necháme přikryté v teple. Ráno (po 6 hodině) nalijeme do domácí pekárny kefír s vodou (nejdříve asi 100 g, později přidáme vodu a upravíme recept podle savosti mouky) , přidáme vzešlý kvásek, olej, mouku, kmín a sůl. Zapneme program těsto, sledujeme hustotu těsta, přidáváme podle potřeby vodu, mouku. Těsto je řidší než třeba na rohlíky.
Vykynuté těsto (po 90 min.) stočíme do ošatky, na vále podsypáváme trochu moukou a ošatku vysypeme rýžovou moukou. Zapínáme troubu s litináčem na 250 st. C.
Než se nahřeje trouba je chleba v ošatce vykynutý. Těsto vyklopíme z ošatky na pečící papír, nařízneme a pomocí papíru vsadíme do rozpáleného litináče.
Pečeme s poklicí na 250 st./20 minut, bez poklice 250/5, 230/5 a 190/15 .
Upečený chleba vyklopíme na mřížku,postříkáme vodou. Chladne přikrytý utěrkou a nakrojíme až vychladne.
Upečený chleba vážil 758 g.