logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Chleba a pečivo
  3. Chleba z droždí
Vytisknout

Chleba z droždí

Obyčejný chleba z droždí , těsto z domácí pekárny, pečený v troubě.

Chleba z droždí   

Suroviny:

kvásek

  • 10 g čerstvého droždí
  • 180 g vody
  • 60 g žitné chlebové mouky
  • malá lžička sladěnky

Těsto:

  • vzešlý kvásek
  • 130 g ředěného kefíru
  • 3 lžíce oleje
  •  150 g pšeničné chlebové 
  • 150 g hladké mouky
  •  dvě lžičky soli
  •  lžíce drceného kmínu

Postup:

Večer (stačí před půlnocí) rozkvasíme droždí s teplou vodou, žitnou moukou a sladěnkou. Necháme přikryté v teple. Ráno (po 6 hodině) nalijeme do domácí pekárny kefír s vodou (nejdříve asi 100 g, později přidáme vodu a upravíme recept podle savosti mouky) , přidáme vzešlý kvásek, olej, mouku, kmín a sůl. Zapneme program těsto, sledujeme hustotu těsta, přidáváme podle potřeby vodu, mouku. Těsto je řidší než třeba na rohlíky.

Vykynuté těsto (po 90 min.) stočíme do ošatky,  na vále podsypáváme trochu moukou a ošatku vysypeme rýžovou moukou. Zapínáme troubu s litináčem na 250 st. C.

Než se nahřeje trouba je chleba v ošatce vykynutý. Těsto vyklopíme z ošatky na pečící papír, nařízneme a pomocí papíru vsadíme do rozpáleného litináče.

Pečeme s poklicí na 250 st./20 minut, bez poklice 250/5, 230/5 a 190/15 .

Upečený chleba vyklopíme na mřížku,postříkáme vodou. Chladne přikrytý utěrkou a nakrojíme až vychladne.

Upečený chleba vážil 758 g.




888ccdea-img-20200216-113821-fotor.jpeg
Bochník chleba z droždí Krajíce chleba z droždí

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×