logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Chleba a pečivo
  3. Jarní chleba s ořechy
Vytisknout

Jarní chleba s ořechy

Jednoduchý chleba s větším podílem pšenice,  s přidáním vlašských ořechů, je opravdu pochoutka.
Chleba je dvoukvasový z žitného kvásku http://www.pekarnomanie.cz/zitny-kvasek-2/a pšeničného kvásku Lievito Madre  https://janac-projekt365.blogspot.com/2018/12/priprava-kvasku-lievito-madre.html

Jarní chleba s ořechy

Suroviny:

  • 180 g rozkvasu (žitný rozkvas 100 g, pšeničný kvásek Lievito Madre 80 g) 
  • 400 g pšeničné chlebové mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 400 g tekutin (200 g  ředěného kefíru z tibi houbiček  a  200 g piva) množství upravujeme podle savosti mouky
  •  3 lžičky soli
  • 50 g sekaných vlašských ořechů

Postup:

Připravíme si rozkvas ze lžičky dobře krmeného žitného kvásku, 50 g žitné chlebové mouky a 50 g vody. (Rozkvas necháme vykvasit, doba je různá, a to podle síly kvásku 5 i více hodin). Po odebrání 100 g rozkvasu si nezapomeneme nechat alespoň malou lžičku kvásku na příští pečení. Vezmeme z lednice 80 g pšeničného kvásku LM, a přidáme k žitnému rozkvasu.

Všechny suroviny kromě ořechů a soli smícháme v robotu na nejnižší stupeň, necháme přikryté hodinu odpočinout, pak přidáme sůl a uhněteme těsto. Nakonec přidáme ořechy. Můžeme zpracovat v robotu 6-8 minut, a potom ještě ručně na vále nebo desce, těsto se nesmí trhat. Nepřidáváme zbytečně příliš mouky, lépe je těsto zpracovat rukama namočenýma ve vodě.

Vypracované těsto odpočívá v teple 3 hodiny, během kynutí alespoň dvakrát přeložíme (moukou nepodsypáváme, překládáme jen mokrýma rukama). Potom v krabičce vymazané olejem  necháme vykynout. Pomalé kynutí v lednici trvá déle, v chladu ( při 11°C) kyne asi 12 hodin, třeba přes noc.

Vykynuté těsto stočíme do ošatky vysypané (nejlépe rýžovou hladkou) moukou a necháme vykynout. Můžeme nechat kynout v ošatce v lednici, ale pozor, i v lednici nám může chleba překynout, a není tak snadné odhadnout vykynutí. Při nastavení lednice na 4°C asi 7 hodin, v chladu při 11°C 5 hodin.

Pokud chleba kyne v teple, kynutí netrvá dlouho (asi 80 minut), a proto po stočení těsta včas zapneme troubu. Nedokynuté těsto vyklopíme z ošatky na pečící papír a nařezáváme žiletkou.

Chleba sázíme (pomocí papíru na pečení) do trouby na rozpálený kámen na 250 °C asi 20 minut se zapařením, pak vyvětráme a snižujeme teplotu na 230, 200 °C / 190 °C a pečeme dalších 25 minut.

Upečený chleba chladne na mřížce přikrytý utěrkou, nakrojíme nejlépe až vychladlý.

 

88322d22-collage-fotor3-fotor.jpeg
Vykynuté těsto s ořechy Stočené těsto v ošatce Vykynuté těsto v ošatce Nařezané těsto před pečením Jarní chleba s ořechy Nakrojený chleba s ořechy

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×