Co se povede 2017 - chleba Kubík
Občas sáhnu do svého archivu receptů. Z doby kdy jsem začínala péct chleba z kvásku je recept, který se vžil pod názvem "Kubík".
Autorem receptu je Martin Kubík a originál je v souborech na Facebooku PečemPecen.cz. V receptu je autorem podrobně popsán postup pečení tohoto chleba
https://www.facebook.com/groups/386548024763970/search/?q=Co%20se%20povede%202017 Zjednodušený, můj postup je zde...
Co se povede 2017 - chleba Kubík
Suroviny:
- na rozkvas : lžíce kvásku v dobré kondici,180 g žitné celozrnné mouky,180 g vody
na těsto potřebujeme: - 360 g rozkvasu, 600 g pšeničné chlebové mouky
- lžíci kmínu, 3 lžičky soli, 380 g vody
Postup:
Připravíme si rozkvas ze lžíce dobře krmeného žitného kvásku, celozrnné žitné mouky a vody. Podle receptu je doba rozkvasu 12 hodin, v teple to ale může být za kratší dobu.
Z rozkvasu si odebereme lžíci kvásku na příští pečení.
Do rozkvasu přidáme mouku, sůl, kmín a vodu a vše smícháme v robotu na nejnižší stupeň. Můžeme vypracovat těsto robotem, celkem asi 6-8 minut. Potom těsto překládáme, alespoň dvakrát, po hodině (nebo i častěji), tím se těsto zpevní.
Těsto vykyne cca po 3 hodinách. Namočenou rukou těsto vyklopíme z mísy na pomoučenou desku a necháme aspoň 5 minut odpočinout. Potom stočíme těsto do ošatky.
Včas, asi za 30 minut ( v létě i dříve) po stočení těsta, zapneme troubu a rozpalujeme na 250 °C. Na dno trouby si připravíme plech na zapaření.
Kynutí trvá (podle autora receptu) 1,5 hodiny, může to trvat i kratší dobu, v teple vykyne chleba za hodinu.
Vykynutý chleba vyklopíme z ošatky, stačí na pečící papír položený na prkénku a sázíme do dobře vyhřáté trouby. Sázím na kámen a zároveň vleji na spodní plech hrnek horké vody na zapaření.
Chleba pečeme se zapařením na 250°C asi 20 minut, potom troubu vyvětráme a teplotu snížujeme (záleží i na troubě jak peče) takže na 230, 200 a 190 °C. Celková doba pečení je 45 minut.
Upečený chleba chladne na mřížce přikrytý utěrkou, nakrojíme nejlépe až vychladlý.