Kváskové kaiserky z remosky
Dobře můžeme upéct bílé pečivo s pšeničným kváskem lievito madre - LM i v remosce. Nejlépe se vejdou do velké remosky kaiserky, z této dávky těsta je 7 kousků malých kaiserek.
Kváskové kaiserky z remosky
Suroviny:
Na rozkvas
- 80 g pšeničného kvásku LM
- 80 g polohrubé mouky
- 40 g vody
Na těsto
- rozkvas cca 200 g
- 165 g hladké mouky
- 100 g vody
- malá lžička sladěnky
- 5 g soli
- 30 g sádla
Na posypání semínka
mák, sezam
Postup:
Do mísy robotu vložíme rozkvašený na malé kousky natrhaný rozkvas, přidáme vodu, sladěnku, mouku a sůl a hněteme. Do těsta přidáváme postupně povolené sádlo a dobře prohněteme. Trvá to 8 až 10 minut.Těsto kyne asi 4 hodiny v teple.
Vykynuté těsto rozdělíme na 7 kousků, každý stočíme do kuličky a necháme přikryté asi 20 minut odpočinout. Kuličky vložíme do remosky, kde necháme kynout, trvá to 2 - 3 hodiny. Potom vyrazíme vzorek kaiserky, postříkáme rozprašovačem vodou, posypeme mákem a sezamem.
Zapneme remosku ve které kaiserky ještě dokynou. Pečeme do zlatova asi 40 minut.
Kaiserky jsou měkké ještě další den. Pokud nám zbydou, vyzkoušela jsem třetí den rozpéct v toustovači a jsou výborné.