Špaldový toustový chleba s celozrnnou kaší a LM
Špaldový toustový chleba s celozrnnou kaší a LM
Suroviny:
Kaše:
- 50 g špaldové celozrnné mouky
- 140 g horké vody
Připravíme kaši, horkou ale ne vařící vodu (z konvice) nalijeme do misky, vsypeme mouku a umícháme hladkou kaši. Misku zabalíme do utěrky a dáme do peřin.
Rozkvas:
- 120 g LM
- 120 g špaldové hladké mouky
- 60 g vody
Těsto:
- K rozkvašenému LM přidáme
- 250 g cz špaldové a 130 g hladké špaldové mouky
- celozrnnou kaši
- lžičku sladěnky
- 150 g vody
- 1 vejce
- 2 lžičky soli
Postup:
Vypracujeme, nejlépe robotem, těsto, a nakonec zapracujeme 30 g studeného másla. Dvě hodiny těsto odpočívá v teple, během této doby alespoň dvakrát přeložíme.
Stočíme do máslem vymazané formy a dáme kynout do lednice. Chleba vykyne asi za 6 i více hodin.
Troubu rozpálíme na 250 °C, pečeme v zapařené troubě 20 minut na 230 °C, vyvětráme troubu a vyklopený chleba pečeme na mřížce, dalších asi 15 minut na 200 a 190 °C.