logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla a ostatní
  1. Home
  2. Chleba a pečivo
  3. Klasické rohlíky z droždí 2021
Vytisknout

Klasické rohlíky z droždí 2021

Těsto na rohlíky s menším množstvím droždí, kvásek je z prefermentu a  těsto déle kyne. Rohlíky jsou křupavé a nejsou cítit droždím.
 Z této dávky je 14 ks rohlíků.

Klasické rohlíky z droždí 2021

Suroviny

  • 300 g hladké mouky

  • 300 g polohrubé mouky

  • 10 g čerstvého droždí

  • 300 g vody

  • 50 g kefíru

  • 50 g sádla

  • 10 g soli

  • na posypání mák nebo sýr 

Postup
Nejdříve si připravíme kvásek-preferment. Z celkového množství mouky odebereme 150 g, 150 g vody a 2 g droždí. Ve vodě rozmícháme droždí a přidáme mouku, vše promícháme a necháme v zakryté míse kynout 10-12 hodin.

K vykynutému prefermentu přidáme 150 g vody, 8 g droždí, zbytek mouky (450 g), kefír, sůl a vypracujeme, nejlépe v robotu, těsto do kterého nakonec přidáme rozpuštěné vychladlé sádlo a uhněteme hladké a nelepivé těsto.

Vykynuté těsto (kyne asi dvě hodiny) rozvážíme na 14 kousků cca 70 g,  každý propracujeme a necháme  20 minut odpočinout. Potom stočíme rohlíky, které necháme vykynout (trvá to asi 50 minut).

Vykynuté rohlíky postříkáme (pomocí rozprašovače) vodou a posypeme mákem nebo sýrem.

Pečeme v zapařené troubě na 230 asi 20 minut, do zlatova. Upečené rohlíky znovu postříkáme vodou.





70f4b2f6-collage-fotor2-fotorpr.jpeg
8dd02b1d-collage-fotor3-fotorpr.jpeg e4f0eae3-img-20210120-153340-fotor.jpeg

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla a ostatní
×