Vázané kaiserky s celozrnnou moukou
Kaiserky s přidáním kaše z celozrnné mouky, z droždí.
Vázané kaiserky z celozrnnou moukou
Suroviny:
Na kaši
- 50 g celozrnné pšeničné mouky
- 140 g vody
Na omládek
- 15 g droždí
- 100 g pšeničného kvásku LM
- 180 g hladké mouky
- 160 g vody
- lžička sladěnky
Těsto
- vykynutý omládek
- celozrnná kaše
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 200 g hladké mouky
- 170 g polohrubé mouky
- 10 g soli
- 230 g vody
- 50 g sádla
- 40 g oleje
Na posypání sezamová semínka.
Postup:
Připravíme kaši, horkou ale ne vařící vodu (z konvice) nalijeme do misky, vsypeme mouku a umícháme hladkou kaši.
Smícháme suroviny na omládek a necháme vykynout, trvá to asi hodinu.
Vykynutý omládek rozmícháme s vodou, přidáme mouky, kaši, sůl, olej a povolené sádlo. Vypracujeme, nejlépe v robotu, hladké těsto.
Těsto necháme vykynout, trvá to asi 60 minut i více. Rozdělíme (rozvážíme) těsto na 18 kousků, každý stočíme do kuličky a necháme kynout (asi 30 minut). Každou kuličku vyválíme do dlouhého pruhu a stočíme do tvaru kaiserky. Tvary ukládáme na plech s pečícím papírem a necháme je vykynout.
Doby kynutí závisí na teplotě v místnosti a síle kvasu.
Vykynuté kaiserky postříkáme vodou a posypeme sezamovými semínky.
Pečeme v rozpálené troubě na 230 °C dozlatova, asi 20 minut.