logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Chleba a pečivo
  3. Veka chlebíčková
Vytisknout

Veka chlebíčková

Na chlebíčky, výborná máslová veka podle https://www.instagram.com/p/CX9C-x5r_XA/
Do těsta jsem dala 100 g pšeničné celozrnné a 400 g hladké mouky. Postupovala jsem podle receptu, lednicové kynutí těsta a po stočení veky kynuly v teple 3 hodiny.
Veky můžeme upéct i v remosce, viz. obrázek.

Veka chlebíčková
originál recept podle  mouka_voda_sul

Na páreček 450g vek:

  • 500 g světlé pšeničné
  • 220 g plnotučného mlíka
  • 100 g vody
  • 10 g cukru
  • 8 g čerstvého droždí (nebo 3 g sušeného)
  • 10 g soli
  • 60 másla (studeného, nakrájeného na kostky)

Proces je, jako většinou, dvoudenní - první den se zadělá těsto a dá se odpočinout do lednice, druhý den se vytvaruje, nechá dokynout a odpeče. Delší čas zrání znamená lepší chuť (a poslední den v roce si zaslouží něco lepšího, ne?) a jednak si celou práci rozdělíte, takže druhý den budete s těstem hotoví raz dva (i tak je na Silvestra šontání v kuchyni dost, tak proč si to neudělat krapet jednodušší). Pokud by někdo nechtěl pracovat na etapy, dá se vše samozřejmě udělat i najednou.

Postup je jednoduchý: vše kromě másla dejte do robota a vypracujte hladké nelepivé těsto. Pak po částech zapracujte máslo. Hotovo máte, jakmile se těsto odděluje od stěn mísy a natáhnete hezké lepkové okénko (viz pár postů zpět). Nechte těsto zvětšit na dvojnásobek, řádně přetužte (postupným překládáním vymačkejte z těsta všechen vzduch) a dejte přes noc do lednice.

Na druhý den těsto vyndejte z lednice a rozdělte na poloviny (ano, správně, ideálně s pomocí váhy:)). Rozplácněte a roztáhněte na jakýs takýs obdélník a srolujte. Předtvarování není nutné, těsto bude dost tuhé.

Nechte veky dokynout, buď v troubě nebo přikryté tak, aby neosychaly (cca 2 - 3 hodinky).

Pokud chcete veky klasické, nechte je nakynout úplně, pokud zdobnější, sázejte je do trouby trochu dřív a několikrát šikmo řízlé.

Pečte na 220°C 20 - 25 minut, z toho prvních 10 minut s párou. Pro křupavější kůrku na posledních pět minut přepněte na horkovzduch. Ihned po vytažení potřete nebo postříkejte studenou vodou - kůrka hezky zparceluje.

edc375a8-img-20211231-104714-fotor.jpeg
veka chlebíčková máslová chlebíčky z máslové veky veka pečená v remosce

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×