Lázeňské rohlíky podle Ivy Trhoňové
Recept na báječné rohlíky jsem si vypůjčila z knihy Ivy Trhoňové Hrátky s těstem.
Autorka uvádí, že kvásek (omládek) je v tomto receptu téměř nezbytný. Pomůže těžkému těstu s hodně vysokým obsahem tuku dobře vykynout, abychom upekli lehoučké pečivo.
S omládkem peču ráda, ale špatně jsem si přečetla recept a droždí jsem rozmíchala s celkovým množstvím vody (200 g). Vše zachránila domácí pekárna, vložila jsem do ní veškeré suroviny a nastavila program těsto. Jen máslo a sádlo bylo téměř rozpuštěné, ale ne horké.
Po prvním rozmíchání, se zdálo, že je těsto tuhé, ale vydržte, pekárna si poradí. Pokud není těsto po ukončení programu dostatečně vykynuté, nechte ještě chvilku kynout v zavřené pekárně.
A potom postupujte podle receptu a rohlíky se povedou.
Recept najdete i na webu autorky http://www.pekarnomanie.cz/lazenske-rohliky/
Lázeňské rohlíky podle Ivy Trhoňové
Suroviny:
- 200 g vody
- lžička medu nebo sladěnky
- 30 g změklého másla
- 80 g změklého sádla
- 500 g hladké mouky
- 7-8 g soli (1,5 rovné lžičky)
- 15 g cukru (cca 3 lžičky)
- 25 g čerstvého droždí
(na potření před pečením – olej)
Postup:
Ze 100 g vlažné vody, medu (sladěnky), droždí a 130 g mouky umícháme kvásek omládek a necháme ho 45-60 minut kynout.
K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme příjemně měkké těsto, které necháme hodinu vykynout – během té doby ho dvakrát promísíme.
Vykynuté těsto vyškrábneme na minimálně pomoučený stůl, rozdělíme na 14-16 kousků, každý zakulatíme do bulky a necháme 5-7 minut odpočinout.
Všechny bulky rozválíme a svineme do rohlíků (stůl už není třeba podsypávat) a vedle sebe, všechny na jednom na plechu s pečícím papírem nebo fólií necháme vykynout (asi 30-45 minut).
Potřeme je olejem a upečeme ve vyhřáté troubě dorůžova (230°C/10-13 minut).