Celozrnné bagety
Bagety s menším množstvím droždí a s celozrnnou moukou. S malými očky, krásně nadýchané.
Celozrnné bagety
Suroviny
- 350 g hladké mouky
- 350 g celozrnné jemné mouky
- 10 g čerstvého droždí
- 300 g vody
- 50 g kefíru
- 50 g sádla
- lžíce oleje
- 11 g soli
- na posypání sezam
Postup
Nejdříve si připravíme kvásek-preferment. Z celkového množství mouky odebereme 150 g, 150 g vody a 2 g droždí. Ve vodě rozmícháme droždí a přidáme mouku, vše promícháme a necháme v zakryté míse kynout 10-12 hodin.
K vykynutému prefermentu přidáme 150 g vody, 8 g droždí, zbytek mouky (550 g), kefír, sůl a vypracujeme, nejlépe v robotu, těsto do kterého nakonec přidáme rozpuštěné vychladlé sádlo, olej a uhněteme hladké a nelepivé těsto.
Vykynuté těsto (kyne asi dvě hodiny) rozdělíme na tři kusy, každý propracujeme a necháme 20 minut odpočinout. Potom stočíme bagety a na bagetovém plechu je necháme vykynout (trvá to asi 50 minut).
Vykynuté bagety postříkáme (pomocí rozprašovače) vodou a posypeme sezamem.
Pečeme v zapařené troubě na 230 25-30 minut, do zlatova. Upečené bagety znovu postříkáme vodou.