logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Chleba a pečivo
  3. Žitný chleba - cihla
Vytisknout

Žitný chleba - cihla

Žitný chleba, cihla -  inspirace  podle https://www.mykitchendiary.sk/priprava-a-spracovanie-razneho-chleba/
Pokud se chcete dozvědět více, je dobré si výše uvedený příspěvek prostudovat.
Ano, taky mě to překvapilo, je  to hnětený žitný chleba. Vždy jsem četla v receptech, že žitná mouka se jen zamíchá, nesmí se hnětat.
Jsem spokojená, hnětla jsem v robotu na druhý stupeň 10 minut.
Konečně vím jak na žitný chleba, který se povede. Který nejen dobře vypadá, je nadýchaný, není hutný, není kyselý, jednoduše chutná skvěle.

Žitný chleba - cihla 

Suroviny

  • 450 g žitného rozkvasu (150 g žitné chlebové mouky, 150 g vody,150 g žitného kvásku v dobré kondici)
  • 450 g žitné chlebové mouky
  • 300 g piva ( nebo upravíme podle savosti mouky)
  • lžička sladěnky
  • 2 lžičky soli
  • semínka

Postup

Připravíme si žitný rozkvas z kvásku v dobré kondici, který je rozkvašený na vrcholu, není propadnutý. Doba za kterou je rozkvas připravený k pečení závisí na kvalitě kvásku a teplotě v místnosti, je to 6 i více hodin.

Formu ve které budeme chleba péct vymastíme máslem.

Dobře vykynutý rozkvas dáme do robotu, přidáme pivo (nejdříve  méně, potom přidáváme podle savosti mouky) , mouku, sladěnku a sůl. Zapneme robot na druhý stupeň a hněteme 10 minut-15 minut.

Těstem naplníme formu na chleba, můžeme ozdobit semínky a necháme v teple kynout.
Teplota při kynutí má být 27 - 30 °C, s výší této teploty nám pomůže trouba. Zapneme troubu na 30°C, pokud topí  více  trochu vyvětráme, vypneme a vložíme formu s těstem ke kynutí. To zopakujeme během kynutí podle potřeby.

Správně vykynutý chleba tvoří mírný oblouček a objeví se první trhlinky. 

Chleba ve formě pečeme v troubě vyhřáté na 250-260°C 15 minut, snížíme teplotu na 200/190 °C  a dopečeme 40-45 minut.

Upečený chleba vyklopíme z formy na mřížku, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.

Žitný chleba nakrojíme až druhý den po upečení, nejlépe po 24 hodinách.

 

 


6420e626-collage-fotorpr-fotor.jpeg
Kynutí žitného chleba ve formě

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×