Žitný chleba - cihla
Žitný chleba, cihla - inspirace podle https://www.mykitchendiary.sk/priprava-a-spracovanie-razneho-chleba/
Pokud se chcete dozvědět více, je dobré si výše uvedený příspěvek prostudovat.
Ano, taky mě to překvapilo, je to hnětený žitný chleba. Vždy jsem četla v receptech, že žitná mouka se jen zamíchá, nesmí se hnětat.
Jsem spokojená, hnětla jsem v robotu na druhý stupeň 10 minut.
Konečně vím jak na žitný chleba, který se povede. Který nejen dobře vypadá, je nadýchaný, není hutný, není kyselý, jednoduše chutná skvěle.
Žitný chleba - cihla
Suroviny
- 450 g žitného rozkvasu (150 g žitné chlebové mouky, 150 g vody,150 g žitného kvásku v dobré kondici)
- 450 g žitné chlebové mouky
- 300 g piva ( nebo upravíme podle savosti mouky)
- lžička sladěnky
- 2 lžičky soli
- semínka
Postup
Připravíme si žitný rozkvas z kvásku v dobré kondici, který je rozkvašený na vrcholu, není propadnutý. Doba za kterou je rozkvas připravený k pečení závisí na kvalitě kvásku a teplotě v místnosti, je to 6 i více hodin.
Formu ve které budeme chleba péct vymastíme máslem.
Dobře vykynutý rozkvas dáme do robotu, přidáme pivo (nejdříve méně, potom přidáváme podle savosti mouky) , mouku, sladěnku a sůl. Zapneme robot na druhý stupeň a hněteme 10 minut-15 minut.
Těstem naplníme formu na chleba, můžeme ozdobit semínky a necháme v teple kynout.
Teplota při kynutí má být 27 - 30 °C, s výší této teploty nám pomůže trouba. Zapneme troubu na 30°C, pokud topí více trochu vyvětráme, vypneme a vložíme formu s těstem ke kynutí. To zopakujeme během kynutí podle potřeby.
Správně vykynutý chleba tvoří mírný oblouček a objeví se první trhlinky.
Chleba ve formě pečeme v troubě vyhřáté na 250-260°C 15 minut, snížíme teplotu na 200/190 °C a dopečeme 40-45 minut.
Upečený chleba vyklopíme z formy na mřížku, přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout.
Žitný chleba nakrojíme až druhý den po upečení, nejlépe po 24 hodinách.