logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Chleba a pečivo
  3. Rustikální bagetky
Vytisknout

Rustikální bagetky

Další druh mého oblíbeného pečiva, recept na tyto bagetky jsem si půjčila z webu http://www.michaelarau-dobrouchut.eu/2018/09/rustikalni-bagetky-hybridni.html
Bagetky peču v hybridní verzi, tz. pšeničný kvásek LM a droždí. V receptu najdete i verzi pouze z droždí.

Rustikální bagetky
podle originálního receptu 

Suroviny
autolyzované těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g vody

omládek

  • 100 g hladké mouky
  • 100 g vody
  • 7 g čerstvého droždí

dokončení

  • preferment
  • autolyzované těsto
  • 75 g lievito madre
  • 75 g pšeničné chlebové mouky
  • 25 g žitné celozrnné mouky
  • 25 g vody
  • 10 g oleje
  • 8 g soli
  • 5 g sladu

1. Jako první si vypracujte autolyzované těsto a nechte 30 minut odpočívat. Mouka se nasaje vodou a s těstem pak půjde lépe pracovat. Chvíli po něm si v misce smíchejte suroviny na omládek a nechte 20 minut zakryté odpočívat. 

2. Omládek přelijte k autolyzovanému těstu, natrhejte k nim na kousky madre a přivažte ostatní suroviny. Vypracujte hladké a vláčné těsto. Kvalitu vymíchání poznáte podle bublin pod povrchem.

3. Finálové těsto nechte zhruba 2 hodiny kynout. Po 30 a po 60 minutách těsto přeložte (promíchejte) a dejte opět kynout. Těsto v závěru kynutí musí během zdvojnásobit svou velikost, neřiďte se tedy striktně časem.

4. Hotové těsto rozdělte na díly, ty vytvarujte podle fantazie a nechte na plechu asi 60 minut kynout. Při teplejším počasí určitě doporučuji čas kynutí zkrátit.

5. Pečte v zapařené troubě vyhřáté na 230-250 °C, horní spodní, po dobu 18-20 minut. Na poslední 2-3 minuty přepněte na horký vzduch. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.

 TIP: Máte-li tekutý pšeničný kvas, použijte ho 100 g a nahraďte jím LM, jen z receptu uberte 25 g vody. Tekutý kvas dodá těstu ještě větší šmrnc. Zkusit můžete i kvas žitný, ale pečivo pak bude mít lehce odlišnou chuť.

Nemáte-li žádný kvas, nahraďte jej moukou a vodou - pšeničný tekutý je 50 g vody a 50 g mouky, LM je 50 g mouky a 25 g vody. Do finálového těsta přidejte 5 g čerstvého droždí.

b97924ac-20230120-150148-fotor.jpeg
Rustikální bagetky hybridní -kynutí Rustikální bagetky hybridní

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×