Rustikální bagetky
Další druh mého oblíbeného pečiva, recept na tyto bagetky jsem si půjčila z webu http://www.michaelarau-dobrouchut.eu/2018/09/rustikalni-bagetky-hybridni.html
Bagetky peču v hybridní verzi, tz. pšeničný kvásek LM a droždí. V receptu najdete i verzi pouze z droždí.
Rustikální bagetky
podle originálního receptu
Suroviny
autolyzované těsto
- 250 g hladké mouky
- 150 g vody
omládek
- 100 g hladké mouky
- 100 g vody
- 7 g čerstvého droždí
dokončení
- preferment
- autolyzované těsto
- 75 g lievito madre
- 75 g pšeničné chlebové mouky
- 25 g žitné celozrnné mouky
- 25 g vody
- 10 g oleje
- 8 g soli
- 5 g sladu
1. Jako první si vypracujte autolyzované těsto a nechte 30 minut odpočívat. Mouka se nasaje vodou a s těstem pak půjde lépe pracovat. Chvíli po něm si v misce smíchejte suroviny na omládek a nechte 20 minut zakryté odpočívat.
2. Omládek přelijte k autolyzovanému těstu, natrhejte k nim na kousky madre a přivažte ostatní suroviny. Vypracujte hladké a vláčné těsto. Kvalitu vymíchání poznáte podle bublin pod povrchem.
3. Finálové těsto nechte zhruba 2 hodiny kynout. Po 30 a po 60 minutách těsto přeložte (promíchejte) a dejte opět kynout. Těsto v závěru kynutí musí během zdvojnásobit svou velikost, neřiďte se tedy striktně časem.
4. Hotové těsto rozdělte na díly, ty vytvarujte podle fantazie a nechte na plechu asi 60 minut kynout. Při teplejším počasí určitě doporučuji čas kynutí zkrátit.
5. Pečte v zapařené troubě vyhřáté na 230-250 °C, horní spodní, po dobu 18-20 minut. Na poslední 2-3 minuty přepněte na horký vzduch. Po upečení nechte vychladnout na mřížce.
TIP: Máte-li tekutý pšeničný kvas, použijte ho 100 g a nahraďte jím LM, jen z receptu uberte 25 g vody. Tekutý kvas dodá těstu ještě větší šmrnc. Zkusit můžete i kvas žitný, ale pečivo pak bude mít lehce odlišnou chuť.
Nemáte-li žádný kvas, nahraďte jej moukou a vodou - pšeničný tekutý je 50 g vody a 50 g mouky, LM je 50 g mouky a 25 g vody. Do finálového těsta přidejte 5 g čerstvého droždí.