Kaiserky z hybridního těsta
Pokud chceme aby pečivo mělo delší trvanlivost přidáme ke kvásku z droždí kousek pšeničného kvásku Lievito Madre. Peču tak několik roků, dříve jsem jen přidávala jiný druh kvásku, a nedávno jsem se dozvěděla, že je to tzv. hybridní těsto.
Kaiserky z hybridního těsta
Suroviny:
Na omládek
- 10 g droždí
- 130 g hladké mouky
- 100 g vody
- 20 g LM
- lžička sladěnky
Těsto
- vykynutý omládek
- 200 g celozrnné pšeničné mouky
- 200 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 300 g kefíru ředěného vodou
- 10 g soli
- 40 g oleje
Postup:
smícháme suroviny na omládek a necháme, vykynout, trvá to asi hodinu.
Mouky a tekutinu smícháme a necháme odpočinout, stejnou dobu než vykyne omládek.
Vykynutý omládek i mouky s tekutinou smícháme, přidáme sůl a olej a vypracujeme, nejlépe v robotu, hladké těsto.
Těsto necháme vykynout, asi 90 minut. Rozdělíme (rozvážíme, kousek váží 80 g) na 14 kousků, každý stočíme do kuličky a necháme kynout (asi 30 minut). Vyrazíme vzorek kaiserky, otočíme a necháme ještě dokynout. Potom kaiserky otočíme , potříkáme vodou.
Doby kynutí závisí na teplotě v místnosti a síle kvasu.
Pečeme v rozpálené troubě na 230 °C asi 20 minut.