logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Chleba a pečivo
  3. Rohlíky a večky z prefermentu
Vytisknout

Rohlíky a večky z prefermentu

Pečivo kynuté menším množstvím droždí,  je chutnější a výborné i druhý den. Stačí si pečení trochu naplánovat a i když to trvá déle, těsto už kyne samo. Kvásku z nepatrného množství droždí se říká preferment.
Z této dávky jsou dvě chlebíčkové večky a 9 rohlíků. Na chlebíčky pečeme večky den předem, lépe se krájí.

Rohlíky a večky s prefermentem 2020

preferment 

  • 220 g hladké mouky
  • 220 g vody
  • 2 g čerstvého droždí

Suroviny na těsto

  • vykynutý preferment
  • 100 g hustého kefíru a 100 g  vody
  •  8 g čerstvého droždí
  •  lžička sladěnky
  •  250 g hladké mouky
  •  100 g špaldové celozrnné mouky
  •  250 g polohrubé mouky
  •  3 lžičky soli
  •  50 g sádla a  30 g oleje

Postup
Nejdříve, nejlépe večer, si připravíme kvásek - preferment.
Droždí rozmícháme ve vodě a přidáme mouku, dobře propracujeme a přikryté necháme 12 hodin kynout.

Napěněný preferment rozředíme vodou s kefírem, přidáme sladěnku a mouky se solí, postupně přidáváme olej a změklé sádlo. Vypracujeme, nejlépe v robotu, hladké těsto které se nelepí.
Těsto kyne v pokojové teplotě 4 až 5 hodin, během této doby ho alespoň jednou přeložíme.
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 kusy po 400 g na večky a 9 kusů po 70 g na rohlíky. Každý kousek těsta ještě přeložíme a necháme asi 20 minut odpočinout. Potom vytvarujeme večky a položené na pečícím papíru na plechu necháme vykynout, přikryjeme pytlem.
Během kynutí veček stočíme rohlíky a necháme je přikryté na plechu vykynout.

Vykynuté večky potřeme bílkem a vložíme do rozpálené trouby.
Pečeme v troubě na 230 °C , prvních 10 minut zapaříme troubu, pak vyvětráme a pečeme na 190 °C do zlatova.
Troubu rozpálíme na 230°C a pečeme stejně i rohlíky.
Upečené večky i rohlíky postříkáme pomocí rozprašovače vodou.





8ca02cc9-img-20201230-173040-fotor.jpeg
Rohlíky z malého množství droždí - preferment Chlebíčkové večky z prefermentu Chlebíčky z domácí večky

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×