Rohlíky a večky z prefermentu
Pečivo kynuté menším množstvím droždí, je chutnější a výborné i druhý den. Stačí si pečení trochu naplánovat a i když to trvá déle, těsto už kyne samo. Kvásku z nepatrného množství droždí se říká preferment.
Z této dávky jsou dvě chlebíčkové večky a 9 rohlíků. Na chlebíčky pečeme večky den předem, lépe se krájí.
Rohlíky a večky s prefermentem 2020
preferment
- 220 g hladké mouky
- 220 g vody
- 2 g čerstvého droždí
Suroviny na těsto
- vykynutý preferment
- 100 g hustého kefíru a 100 g vody
- 8 g čerstvého droždí
- lžička sladěnky
- 250 g hladké mouky
- 100 g špaldové celozrnné mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 3 lžičky soli
- 50 g sádla a 30 g oleje
Postup
Nejdříve, nejlépe večer, si připravíme kvásek - preferment.
Droždí rozmícháme ve vodě a přidáme mouku, dobře propracujeme a přikryté necháme 12 hodin kynout.
Napěněný preferment rozředíme vodou s kefírem, přidáme sladěnku a mouky se solí, postupně přidáváme olej a změklé sádlo. Vypracujeme, nejlépe v robotu, hladké těsto které se nelepí.
Těsto kyne v pokojové teplotě 4 až 5 hodin, během této doby ho alespoň jednou přeložíme.
Vykynuté těsto rozdělíme na 2 kusy po 400 g na večky a 9 kusů po 70 g na rohlíky. Každý kousek těsta ještě přeložíme a necháme asi 20 minut odpočinout. Potom vytvarujeme večky a položené na pečícím papíru na plechu necháme vykynout, přikryjeme pytlem.
Během kynutí veček stočíme rohlíky a necháme je přikryté na plechu vykynout.
Vykynuté večky potřeme bílkem a vložíme do rozpálené trouby.
Pečeme v troubě na 230 °C , prvních 10 minut zapaříme troubu, pak vyvětráme a pečeme na 190 °C do zlatova.
Troubu rozpálíme na 230°C a pečeme stejně i rohlíky.
Upečené večky i rohlíky postříkáme pomocí rozprašovače vodou.