Karlovarské rohlíky z kvasu
Tukové rohlíky se dříve běžně prodávaly pod názvem karlovarské rohlíky.
Doma si je můžeme upéct v remosce, třeba s pšeničným kvasem Lievito Madre - LM.
Ke kvasu můžeme přidat kousek droždí (stačí 4 g čerstvého ), kynutí těsta i rohlíků potom trvá kratší dobu.
Karlovarské rohlíky z kvasu
Suroviny:
- 120 g LM z polohrubé mouky
- (4 g droždí)
- 120 g mléka
- 40 g polohrubé mouky
- 130 g hladké mouky
- 5 g cukru
- 4 g soli
- 50 g másla do těsta
- 10 g másla na potření
- lžíce oleje
V robotu smícháme LM (případně i kousek droždí) s moukou, cukrem, vodou a solí. Do těsta nakonec přidáváme na plátky nakrájené studené máslo a zpracujeme nelepivé těsto.
Těsto přeložíme do krabice vymazané olejem a necháme vykynout.
Kynutí těsta trvá, podle síly kvasu a teploty v místnosti, asi 6-8 hodin.
(Pokud přidáme kousek droždí těsto vykyne asi za 2 hodiny.)
Vykynuté těsto rozvážíme na 6 kousků, ty přeložíme a necháme 30 minut odpočinout. Z každého kousku stočíme rohlík a vložíme do remosky. Kynutí v uzavřené remosce trvá asi 2 hodiny. (S droždím kynutí trvá asi 45 minut.)
Vykynuté rohlíky postříkáme vodou a posypeme sekanými mandlemi. Potom remosku zapneme a pečeme rohlíky, trvá to asi 35 minut. Upečené potřeme rozpuštěným máslem.