Kváskový chleba TRAMP
Kváskový chleba TRAMP
Chleba, který vydrží dobrý i několik dní v batohu na cestách...
- Kaše
50 g cz žitné mouky, 140 g horké, ne vařící vody, umícháme kaši.
Kaši můžeme uložit v zabalené termomisce do peřin. Před použitím je mírně nasládlá.
Těsto
- 50 g LM, 70 g žitného rozkvasu,
- 75 g chlebové žitné, 75 g cz žitné,
- 150 g pšeničné chlebové,
- 50 g polohrubé a 50 g hladké mouky,
- 75 g hladké špaldové mouky a 75 g cz špaldové,
- 150 g piva, 180 g ředěného kefíru z tibi houbiček,
- lžíce kmínu, 2 a 1/2 lžičky soli a kaše z cz žitné mouky...
Smíchané mouky s kvasem a tekutinou odpočívají dvě hodiny, pak přidáme kaši, sůl, kmín a vypracujeme těsto. Těsto může zpracovat robot nebo můžeme pracovat ručně.
Dobře vypracované těsto odpočívá v teple 3 hodiny, během této doby dvakrát přeložíme, kyne v chladu 9 °C asi 9 až 12 hodin. Nebo v lednici 18 až 24 hodin.
Vykynuté těsto stočíme do ošatky. V ošatce těsto kyne hodinu až 2 hodiny při 21 °C, může kynout i v lednici, doba kynutí je samozřejmě delší.
Pečeme na kameni, trouba rozpálená na 270 °C, pak s párou 230 °C / 20 minut, bez páry 200°C / 5 minut a 190°C / 20 minut.