logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Chleba a pečivo
  3. Chleba z kvasu 1-2-3
Vytisknout

Chleba z kvasu 1-2-3

Chleba 1-2-3  upečeme z jednoho dílu rozkvasu, dvou dílů tekutin a tři dílů mouky a třeba v remosce.
Jako tekutinu můžeme použít vychladlou vodu z vaření brambor. Pokud vodu  ve které vaříme brambory osolíme, přidáme do těsta méně soli.

Chleba z kvasu 1-2-3

Suroviny:

  • 150 g rozkvasu z celozrnné žitné mouky
  • 300 g vody z vaření brambor
  • 50 g žitné chlebové mouky
  • 100 g pšeničné celozrnné mouky
  • 300 g pšeničné chlebové mouky
  • lžíci kmínu
  • 11 g soli 

Postup:
Připravíme si rozkvas ze lžičky dobře krmeného žitného kvásku, z celozrnné žitné mouky a vody.  Z rozkvasu si odebereme lžíčku kvásku na příští pečení.

Do rozkvasu přidáme vychladlou vodu z brambor, mouku, sůl, kmín a vypracujeme v robotu těsto.  
Těsto přeložíme do krabičky vytřené olejem kde kyne v teple 2 - 3 hodiny, během této doby alespoň dvakrát přeložíme. Potom ještě v chladnější místnosti (15°C) kyne asi 6 hodin, v lednici i delší dobu.
Dobře vykynuté těsto stočíme do ošatky a uložíme, nejlépe v igelitovém pytlíku, do lednice kde vykyne asi za 4 hodiny.
Vykynutý chleba ozdobně nařežeme, pomocí žiletky. Pečeme v remosce, celkem 50 minut (po 30 minutách pečení přikryjeme alobalem, pečeme ještě10 minut, potom remosku vypneme a chleba pečeme ještě 10 minut).
Upečený chleba chladne na mřížce přikrytý utěrkou, nakrojíme nejlépe až vychladlý.


a07480cf-20230110-104204-fotor.jpeg
Chleba nařezaný a upečený Nakrojený chleba

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×