Chleba z kvasu 1-2-3
Chleba 1-2-3 upečeme z jednoho dílu rozkvasu, dvou dílů tekutin a tři dílů mouky a třeba v remosce.
Jako tekutinu můžeme použít vychladlou vodu z vaření brambor. Pokud vodu ve které vaříme brambory osolíme, přidáme do těsta méně soli.
Chleba z kvasu 1-2-3
Suroviny:
- 150 g rozkvasu z celozrnné žitné mouky
- 300 g vody z vaření brambor
- 50 g žitné chlebové mouky
- 100 g pšeničné celozrnné mouky
- 300 g pšeničné chlebové mouky
- lžíci kmínu
- 11 g soli
Postup:
Připravíme si rozkvas ze lžičky dobře krmeného žitného kvásku, z celozrnné žitné mouky a vody. Z rozkvasu si odebereme lžíčku kvásku na příští pečení.
Do rozkvasu přidáme vychladlou vodu z brambor, mouku, sůl, kmín a vypracujeme v robotu těsto.
Těsto přeložíme do krabičky vytřené olejem kde kyne v teple 2 - 3 hodiny, během této doby alespoň dvakrát přeložíme. Potom ještě v chladnější místnosti (15°C) kyne asi 6 hodin, v lednici i delší dobu.
Dobře vykynuté těsto stočíme do ošatky a uložíme, nejlépe v igelitovém pytlíku, do lednice kde vykyne asi za 4 hodiny.
Vykynutý chleba ozdobně nařežeme, pomocí žiletky. Pečeme v remosce, celkem 50 minut (po 30 minutách pečení přikryjeme alobalem, pečeme ještě10 minut, potom remosku vypneme a chleba pečeme ještě 10 minut).
Upečený chleba chladne na mřížce přikrytý utěrkou, nakrojíme nejlépe až vychladlý.