Pečené vdolky z pšeničného kvasu LM
Vdolky můžeme smažit i péct. Pečené podáváme na sladko s domácí zavařeninou nebo povidly, na slano s různými pomazánkami, uzeninou.
Můžeme je upéct z droždí https://www.prosimrecept.cz/vdolky-z-drozdi nebo z pšeničného kvasu Lievito Madre - LM .
Pečené vdolky z pšeničného kvasu LM
Suroviny:
- 200 g čerstvě nakrmeného LM
- 360 g mléka
- 20 g cukru
- 1 vejce
- 80 g oleje
- 600 g hladké mouky
- 6g soli
Postup:
V robotu rozmícháme na kousky natrhané LM s mlékem, přidáme mouku ,cukr, vejce, mouku a sůl. Vypracujeme těsto, asi 10 minut hněteme, nakonec dobře zapracujeme olej a hněteme ještě několik minut. Dobře vypracované těsto se nesmí lepit ani trhat. Kyne 4 - 6 hodin v teple. Vykynuté těsto rozdělíme na 18 kousků, každý stočíme do kuličky a necháme 20 minut odpočinout.Každý kousek ještě jednou přeložíme a vytvarujeme vdolek.
Vdolky vykynou na plechu v teple asi za dvě hodiny.
Plechy vložíme do studené trouby, zapneme horkovzduch na 170 °C a pečeme asi 40 minut, upečeme je dozlatova.
Po upečení vdolky postříkáme vodou a necháme vychladnout na mřížce.
Pečené vdolky podáváme na sladko namazané domácím džemem nebo povidly, můžeme sypat strouhaným tvarohem, zdobíme zakysanou smetanou.
Nebo pečené vdolky podáváme na slano, s pomazánkou z vajec, uzeniny, rybiček.