Focaccia chléb s LM
Bílý chléb italského typu, kynutý pšeničným kváskem Lievito Madre - LM.
Voní bylinkami a můžeme ho ozdobit zeleninou, nebo jen olivami a rozmarýnem. Jeho příprava trvá déle, ale vyplatí se, počkat si.
Focaccia chléb s LM
Těsto:
- 200 g LM
- 350 g vody
- 400 g pizza mouky nebo hladké babiččiny
- 2 lžíce olivového oleje
- 10 g soli
Na zdobení:
- černé olivy
- minirajčata
- květy dýně nebo jiné jedlé květy
- zelená cibulka
- červená cibule
- bylinky podle chuti, zaručeně čerstvý rozmarýn
- olivový olej
- hrubá himalájská sůl
Postup:
Vypracujeme hladké těsto a necháme kynout v teple asi 3 hodiny.
Těsto je řídké, občas přeložíme pomocí stěrky a oleje.
Uložíme v krabičce do lednice, nejlépe na dva dny i déle.
Těsto z lednice by mělo alespoň zdvojnásobit objem. Vytvarujeme ho rukama, potřenými olejem na pečící papíru a necháme vykynout v teple, může to trvat i 4 hodiny. Do vykynutého těsta zatlačíme zeleninu a bylinky, potřeme olivovým olejem a posypeme hrubou himalájskou solí.
Pečeme v troubě nejlépe na rozpáleném kámeni, zapařená trouba, na 250 ° C asi 20 minut a potom stáhneme na 200 °C a upečeme cca 20 minut , do zlatova.