Špaldový chleba s LM
Suroviny:
Kaše:
- 50 g špaldové celozrnné mouky
- 140 g horké vody
Připravíme kaši, horkou ale ne vařící vodu (z konvice) nalijeme do misky, vsypeme mouku a umícháme hladkou kaši. Misku zabalíme do utěrky a dáme do peřin.
Těsto:
- 140 g LM ze špaldové mouky
- 480 g kefíru s vodou
- 400 g hladké špaldové mouky
- 250 g cz špaldové mouky
- 50 g špaldových vloček
- 25 g bramborové vlákniny
- kaše z celozrnné špaldy
- 3 lžičky soli, lžíce kmínu
Postup:
Těsto bez soli zamícháme, odpočívá asi dvě hodiny, přidáme sůl a vypracujeme hladké těsto, v teple zůstane s překládáním dvě hodiny. Potom uložíme do lednice, kde kyne asi 20 hodin. Vykynuté stočíme do ošatky, v teple kyne asi dvě hodiny. Mírně nedokynuté těsto vyklopíme na pečící papír a nařežeme, chleba vsadíme do rozpálené trouby.
Rozpálíme troubu na 260 °C a pečeme na kámeni se zapařením 20 minut na 230 °C, vyvětráme troubu a pečeme ještě 25 minut na 190 °C.