Tříbarevný koláč
Dva druhy těsta a tvarohová náplň a máme tříbarevný koláč.
Můžeme mít i čtyřbarevný, když do tvarohu přidáme ovoce, nejlépe červené jako je rybíz, třešně, višně.
Tříbarevný koláč
koláč na plech velikosti 40 x 30 cm
Tmavé těsto
- 300 g hladké mouky
- 7 g prášku do pečiva
- 30 g kakaa
- 150 g moučkového cukru
- 3 žloutky
- 125 g změklého másla
- 50 g vody (podle savosti mouky, i méně)
Tvarohová náplň
- 750 g měkkého tučného tvarohu (vaničky)
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový pudink v prášku
nebo
- 750 g měkkého polotučného tvarohu ( v kostce)
- 150 g moučkového cukru a vanilka
- 100-150 g smetany ke šlehání
Světlé těsto
- 5 bílků
- špetka soli
- 200 g cukru krupice
- 200 g polohrubé mouky
- 5 g prášku do pečiva
- 2 žloutky
- 40 g vody
- 50 g oleje
Postup - tmavé těsto
Mouku smícháme s kakaem, práškem do pečiva a cukrem, přidáme žloutky, změklé máslo. Vodu přidáváme opatrně, podle savosti mouky a vypracujeme těsto. Těsto vyválíme do tvaru plechu, nejlépe přímo na pečícím papíru a vložíme na plech.
Postup - tvarohová náplň
Tvaroh smícháme s cukrem (pudinkovým práškem nebo smetanou, podle toho jestli jsme použili řídký tvaroh ve vaniččce nebo tuhý v kostce). Náplň nesmí být příliš řídká.
Náplní potřeme tmavé těsto (můžeme posypat ovocem).
Postup - světlé těsto
Ušleháme bílky se solí do pevného sněhu a opatrně zašleháme cukr. Žloutky vyšleháme s vodou do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva.
Žloutky s vodou a mouku s práškem po troškách přidáváme do sněhu s cukrem, opatrně promícháváme a nakonec přiléváme olej.
Těsto nalejeme na tvarohovou náplň.
Koláč pečeme v troubě rozpálené na 190 - 200 °C, do růžova, asi 40 minut. Krájíme vychladlý, pocukrovaný moučkovým cukrem.