logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Bábovky a řezy
  3. Tříbarevná bábovka z kvasu
Vytisknout

Tříbarevná bábovka z kvasu

Kynutá bábovka je klasika, většinou ji pečeme z droždí s různými náplněmi.
Výborná je z pšeničného kvasu Lievito Madre - LM. K základnímu těstu přidáme jen nemletý mák a kakao.

Tříbarevná bábovka z kvasu
Suroviny:
Základní těsto

  • 250 g čerstvého kvasu LM
  •  100 g  cukru a 20 g vanilkového cukru
  •  420 - 450 g  šlehačky s mlékem 
  • 500 g hladké mouky
  • citrónová kůra
  • 2 žloutky
  • 50 g oleje a 50 g másla
  • malá lžička soli

Na obarvení těsta

  • 30 g kakaa a 20 g mléka
  • 40 g nemletého máku a 20 g mléka

Sádlo na vymazání formy a hrst hrubé mouky

Postup:
V robotu rozmícháme kvas se šlehačkou a mlékem, přidáváme postupně podle savosti mouky. Přidáme cukr, žloutky, olej, mouku s citrónovou kůrou a sůl. Vypracujeme hladké těsto, hnětení trvá asi 12-15 minut. Nakonec přidáme na plátky nakrájené máslo a ještě hněteme. Celková doba hnětení může být i 20 minut, těsto musí být pružné, nesmí se trhat.
Celý mák namočíme v mléce.
Těsto rozdělíme na tři kusy, do třetiny přidáme mák namočený v mléce.
Do menší třetiny přidáme kakao s mlékem. Pokud bude těsto řidší přidáme trochu mouky a hlavně, obě těsta dobře propracujeme. Poslední, větší třetina, zůstane bílá.
Těsta kynou ve třech miskách, trvá to dvě až čtyři hodiny, podle teploty v místnosti.
Vykynutá těsta rozválíme, nejdříve základní bílé, na něj položíme makové a nahoru kakaové. Stočíme do rolády a vložíme do formy vymazané sádlem a vysypané hrubou moukou.
Těsto ve formě kyne asi pět hodin, podle teploty v místnosti.

Vykynutou bábovku pečeme v troubě rozpálené na 200°C 20 minut, potom stáhneme teplotu na 180°C a pečeme ještě 25 - 30 minut do zlatova.
Upečená bábovka chladne pod utěrkou, pokud pečeme večer, tak do rána. Ráno pocukrujeme a nakrojíme.

Bábovku můžeme ozdobit čokoládou a ořechy. 





 

e613ceb9-img-20210612-090341-fotor1.jpeg
Tři těsta na bábovku Kynutí bábovky Pečená tříbarevná bábovka Bábovka - kynutí a pečení Bábovka s čokoládou a ořechy

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×