Tříbarevná bábovka z kvasu
Kynutá bábovka je klasika, většinou ji pečeme z droždí s různými náplněmi.
Výborná je z pšeničného kvasu Lievito Madre - LM. K základnímu těstu přidáme jen nemletý mák a kakao.
Tříbarevná bábovka z kvasu
Suroviny:
Základní těsto
- 250 g čerstvého kvasu LM
- 100 g cukru a 20 g vanilkového cukru
- 420 - 450 g šlehačky s mlékem
- 500 g hladké mouky
- citrónová kůra
- 2 žloutky
- 50 g oleje a 50 g másla
- malá lžička soli
Na obarvení těsta
- 30 g kakaa a 20 g mléka
- 40 g nemletého máku a 20 g mléka
Sádlo na vymazání formy a hrst hrubé mouky
Postup:
V robotu rozmícháme kvas se šlehačkou a mlékem, přidáváme postupně podle savosti mouky. Přidáme cukr, žloutky, olej, mouku s citrónovou kůrou a sůl. Vypracujeme hladké těsto, hnětení trvá asi 12-15 minut. Nakonec přidáme na plátky nakrájené máslo a ještě hněteme. Celková doba hnětení může být i 20 minut, těsto musí být pružné, nesmí se trhat.
Celý mák namočíme v mléce.
Těsto rozdělíme na tři kusy, do třetiny přidáme mák namočený v mléce.
Do menší třetiny přidáme kakao s mlékem. Pokud bude těsto řidší přidáme trochu mouky a hlavně, obě těsta dobře propracujeme. Poslední, větší třetina, zůstane bílá.
Těsta kynou ve třech miskách, trvá to dvě až čtyři hodiny, podle teploty v místnosti.
Vykynutá těsta rozválíme, nejdříve základní bílé, na něj položíme makové a nahoru kakaové. Stočíme do rolády a vložíme do formy vymazané sádlem a vysypané hrubou moukou.
Těsto ve formě kyne asi pět hodin, podle teploty v místnosti.
Vykynutou bábovku pečeme v troubě rozpálené na 200°C 20 minut, potom stáhneme teplotu na 180°C a pečeme ještě 25 - 30 minut do zlatova.
Upečená bábovka chladne pod utěrkou, pokud pečeme večer, tak do rána. Ráno pocukrujeme a nakrojíme.
Bábovku můžeme ozdobit čokoládou a ořechy.