logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Bábovky a řezy
  3. Tažený závin
Vytisknout

Tažený závin

Tažený závin, klasika která se povede pokud upečeme podle cukráře Josefa Maršálka
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/9197-tazeny-zavin-s-jablky-a-orechy/

Tažený závin

Suroviny:

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g vody
  • 60 g másla
  • 2 g soli   

náplň:

  • 1 kg jablek
  • 80 g vlašských ořechů
  • 80 g rozinek
  • 50 g krupicového cukru
  • 8 g skořice
  • 100 g másla na potírání

 Z uvedených ingrediencí zpracujeme těsto – smícháme mouku se solí a promísíme s máslem pokojové teploty, když se nám bude směs žmolit, přidáme vlažnou vodu a hněteme, až je těsto pěkně kompaktní, hladké a vláčné. Přiklopíme miskou a necháme v pokojové teplotě 20−25 minut odpočinout.
Jablka i se slupkou nakrájíme na tenoučké plátky a smícháme s drcenými ořechy, rozinkami, cukrem a skořicí.
Těsto rozválíme na velmi tenký plát, lehce podsypáváme moukou.
Celou plochu zlehka potřeme rozpuštěným máslem, pouze od okrajů vynecháme asi 2 cm, které nepotíráme. Rozprostřeme připravená jablka a zatočíme.
Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, závin ještě potřeme máslem, a pečeme ve vyhřáté troubě na horkovzduch při 180 °C 25−30 minut dozlatova.
Po vyjmutí z trouby závin ještě jednou potřeme zbylým máslem. Před podáváním pocukrujeme.

5697508e-20240105-135458-fotor.jpeg
Vypracované těsto a suroviny na náplň Tažené těsto na závin Rolování závinu Závin potřený máslem Závin k podávání

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×