Tažený závin
Tažený závin, klasika která se povede pokud upečeme podle cukráře Josefa Maršálka
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/9197-tazeny-zavin-s-jablky-a-orechy/
Tažený závin
Suroviny:
- 300 g hladké mouky
- 150 g vody
- 60 g másla
- 2 g soli
náplň:
- 1 kg jablek
- 80 g vlašských ořechů
- 80 g rozinek
- 50 g krupicového cukru
- 8 g skořice
- 100 g másla na potírání
Z uvedených ingrediencí zpracujeme těsto – smícháme mouku se solí a promísíme s máslem pokojové teploty, když se nám bude směs žmolit, přidáme vlažnou vodu a hněteme, až je těsto pěkně kompaktní, hladké a vláčné. Přiklopíme miskou a necháme v pokojové teplotě 20−25 minut odpočinout.
Jablka i se slupkou nakrájíme na tenoučké plátky a smícháme s drcenými ořechy, rozinkami, cukrem a skořicí.
Těsto rozválíme na velmi tenký plát, lehce podsypáváme moukou.
Celou plochu zlehka potřeme rozpuštěným máslem, pouze od okrajů vynecháme asi 2 cm, které nepotíráme. Rozprostřeme připravená jablka a zatočíme.
Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, závin ještě potřeme máslem, a pečeme ve vyhřáté troubě na horkovzduch při 180 °C 25−30 minut dozlatova.
Po vyjmutí z trouby závin ještě jednou potřeme zbylým máslem. Před podáváním pocukrujeme.