Švestkové knedlíky, nejlepší jsou ty klasické z bramborového těsta.
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Suroviny
na těsto
- 700 g vařených brambor
- 250 g dětské krupičky
- větší špetka soli
- 2 vejce
- dvě hrsti hrubé mouky
na plnění
- 30-40 ks švestek
na posyp
- mletý mák
- moučkový cukr
- máslo
vše podle chuti
Postup
Den předem uvaříme asi 800 g brambor ve slupce. Druhý den oloupané brambory nastrouháme a dáme vařit velký hrnec s vodou. Můžeme vypeckovat švestky. K bramborám přidáme krupičku, sůl a vejce a vypracujeme těsto, podsypáváme hrubou moukou. Bramborové těsto nesmí dlouho ležet, řídne a tak postupujeme rychleji.
Z těsta uválíme dva hady ze kterých krájíme kousky do kterých balíme švestky a ukoulíme knedlíky.
Knedlíky vložíme do vařící vody, teplotu mírně snížíme. Můžeme vařit ve dvou várkách, aby bylo v hrnci dostatek místa.
Knedlíky jsou uvařené když vyplavou, můžeme jeden knedlík rozkrojit a zjistit, jestli je opravdu dobře vařený.
Podáváme sypané mletým mákem, moučkovým cukrem a polité rozpuštěným máslem.