Šustka s mákem
Šustka s mákem
Staré jídlo z brambor, většinou známé jako škubánky. Rozdíl je asi v tom, že šustka se nepodávala na talíří ve tvaru noků, které se mastily sádlem a možná i v tom, že škubánky byly většinou z hrubé a šustka z hladké mouky, maštěná na talíři máslem.
Suroviny:
- 500 g uvařených oloupaných brambor
- menší lžička soli
- horká voda
- 70 g hladké mouky
- mletý mák, máslo a moučkový cukr
Postup:
Oloupané brambory vložíme do vařící osolené vody a uvaříme je do poloměkka. Slijeme část vody, kterou si odložíme, nevyléváme. Na brambory nasypeme hladkou mouku, měchačkou uděláme do brambor několik děr, tzv. šťouchů, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni necháme 15 minut propařit.
Vymícháme kaši. Aby nebyla tuhá a nelepila, přidáme vodu, která nám zbyla při vaření brambor.
Šustku podáváme sypanou mletým mákem, sypanou cukrem a politou rozpuštěným máslem.