Spojované pusinky
Spojované pusinky
Suroviny:
- 5 bílků
- 350 g cukru krupice
- špetka soli
Postup:
Elektrickým šlehačem ušleháme bílky se špetkou soli do tuhého sněhu, pak zašleháme cukr. Nádobu s ušlehaným sněhem vložíme hrnce s horkou vodou, vodní lázně (horká voda, nemá se vařit) a šleháme. Nejdříve sníh trochu zřídne, šleháním ve vodní lázni houstne.
Sníh je hotový, až když se po zvednutí šlehačkových metel dělají tvary. Vyndáme z vodní lázně a sníh ještě šleháme, až vychladne, potom naplníme cukrářský pytlík a stříkáme tvary na plech. Pečeme pozvolna v předehřáté elektrické horkovzdušné troubě na 50-70° C, spíše sušíme, troubu z počátku neotvíráme, až když tvary vyskočí, zkusíme rozlomením, jestli je uvnitř suché. Pokud ano, jsou pusinky upečené. Doba pečení a sušení je 3 i více hodin.
Do sněhu můžeme přidat mleté ořechy, nebo obarvíme kapkou potravinářského barviva. Máme potom další druhy pusinek.
Pusinky spojujeme máslem utřeným s moučkovým cukrem a kávou. Do ořechových můžeme přidat do másla kakao. Nepřidáváme do másla pudink, pusinky vlhnou!