Satráš
Zeleninové lečo s rýží, u nás doma tradiční oblíbené letní jídlo. Rýže se dusí spolu se zeleninou a nasákne tak její chuť.
Satráš
Suroviny:
- 600 g oloupaných rajčat
- 400 g nakládaných rajčat z plechovky
- 500 g paprik různých barev
- 250 g mladé cukety
- 50 g oleje a 30 g sádla
- 3 cibule
- 300 g kulatozrnné rýže
- sůl
- voda
Postup:
Čerstvá rajčata spaříme vodou, oloupeme a nakrájíme na čtvrtky, papriky zbavíme jadřinců a nakrájíme na proužky, cuketu nakrájíme i se slupkou na půlkolečka, oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky.
Do většího hrnce vložíme na rozpálený olej a sádlo cibuli, mírně orestujeme. Přidáme nakrájené papriky restujeme, přidáme cuketu a za stálého míchání orestujeme, mírně osolíme. Přidáme čerstvá i naložená rajčata. Vše smícháme, podlijeme teplou vodou, vmícháme opranou rýži a ještě přisolíme. Směs musí být řídká.
Přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném plameni asi 20 minut.
Satráš podáváme posypaný strouhaným sýrem, nebo s opečeným špekáčkem.
Z této dávky je 10 - 12 porcí.