Rybízové koláče
Koláč na plech z čerstvého rybízu.
Dvě verze koláče ze stejného korpusu jeden s rosolem a druhý se zapečeným rybízovým sněhem. Dávka je na velký plech do trouby.
Rybízové koláče
Suroviny na těsto
(na jeden koláč na velký plech)
- 500 g polohrubé mouky
- 250 g změklého másla a máslo na vymazání formy
- 80 g cukru krupice
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce
- hladká mouka na podsypání těsta
Suroviny na náplň koláče s ovocným rosolem
- 600 g čerstvého rybízu
- rybízový džem
- rybízový sirup a voda a 3 sáčky červeného dortového želé
Postup na korpus
Z mouky, změklého máslo, vejce, cukru a prášku do pečiva vypracujeme těsto. Těsto rozválíme přímo na pečícím papíru a přeneseme na plech. Korpus propícháme vidličkou a upečeme v rozpálené troubě na 180 °C do růžova.
Upečený korpus potřeme rybízovou zavařeninou a posypeme rybízem. Podle návodu na sáčku dortového želé připravíme z rybízového sirupu a vody rosol. Mírně vychladlým rosolem zalijeme rybíz a necháme ztuhnout.
Podáváme vychlazený koláč.
Suroviny na koláč s rybízovým sněhem - rybízová zavařenina
- 9 bílků
- špetka soli
- 550 g cukru krupice
- 700 g rybízu
Rozválené těsto potřeme rybízovou zavařeninou. Ušleháme pevný sníh z bílků se špetkou soli a cukrem. Do sněhu lehce vmícháme větší část rybízu a rozetřeme na koláč. Posypeme ještě zbytkem rybízu. Pečeme v troubě nejdříve na 200 °C a postupně ( asi po 10 minutách) snižujeme teplotu, celkově pečeme asi 50 minut.
Podáváme vychladlý koláč.
J