Rumové perníčky z kvasu
Rumové perníčky, které jsme mlsaly jako děti, si můžeme upéct doma. Pokud pečeme chleba, občas kvásek oživujeme a tak máme dostatek odloženého žitného kvasu.
 Moje inspirace je podle Svět z kvásku  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2061385177327922&id=1469477376518708 , s malou obměnou.
Rumové perníčky z kvasu
Suroviny:
- 300 g žitného kvasu
 - 180 g medu
 - 20 g domácího vanilkového cukru
 - 2 vejce
 - 50 g oleje
 - 300 g špaldové mouky
 - dvě velké lžíce kakaa
 - lžička perníkového koření
 - lžička sody, lžička prášku
 - špetka soli
 
Poleva:
- 200 g moučkového cukru
 - 70 ml rumu
 
Postup:
Rozmícháme kvas s medem, cukrem, olejem a vejcem. Směs přidáme do mouky s kořením, sodou, práškem a solí. Vypracujeme těsto, které se trochu lepí. Pomocí dvou lžiček vytváříme kuličky a klademe na plech s pečícím papírem.Tvary pečením nabydou a tak je dáváme více od sebe.
Pečeme, bez odpočinutí, v rozpálené troubě na 170°C asi 15 minut. 
Můžeme zkontrolovat píchnutím do těsta, jestli jsou upečeny. Nepečeme zbytečně dlouho, perníčky by byly tvrdé.
Během pečení si umícháme cukr s rumem a ještě horké perníčky máčíme v polevě.