Rumové perníčky z kvasu
Rumové perníčky, které jsme mlsaly jako děti, si můžeme upéct doma. Pokud pečeme chleba, občas kvásek oživujeme a tak máme dostatek odloženého žitného kvasu.
Moje inspirace je podle Svět z kvásku https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2061385177327922&id=1469477376518708 , s malou obměnou.
Rumové perníčky z kvasu
Suroviny:
- 300 g žitného kvasu
- 180 g medu
- 20 g domácího vanilkového cukru
- 2 vejce
- 50 g oleje
- 300 g špaldové mouky
- dvě velké lžíce kakaa
- lžička perníkového koření
- lžička sody, lžička prášku
- špetka soli
Poleva:
- 200 g moučkového cukru
- 70 ml rumu
Postup:
Rozmícháme kvas s medem, cukrem, olejem a vejcem. Směs přidáme do mouky s kořením, sodou, práškem a solí. Vypracujeme těsto, které se trochu lepí. Pomocí dvou lžiček vytváříme kuličky a klademe na plech s pečícím papírem.Tvary pečením nabydou a tak je dáváme více od sebe.
Pečeme, bez odpočinutí, v rozpálené troubě na 170°C asi 15 minut.
Můžeme zkontrolovat píchnutím do těsta, jestli jsou upečeny. Nepečeme zbytečně dlouho, perníčky by byly tvrdé.
Během pečení si umícháme cukr s rumem a ještě horké perníčky máčíme v polevě.