Piškotová bublanina
Bublanina s ovocem, pečená v remosce, je ten pravý letní koláč. Je nejlepší s kyselejším ovocem, rybízem nebo višněmi.
Je to můj starý recept, původně kolik váží vejce, tolik mouky a tolik cukru, na jedno vejce lžíce vody a oleje malou lžíci.
Ale cukr omezuji, stačí dát méně. Stejně se bublanina ještě pocukruje.
Piškotová bublanina
do velké remosky
Suroviny
- 5 vajec (i se skořápkou váží asi 300 g)
- 200 g cukru krupice
- 300 g polohrubé mouky
- špetka soli
- 5 lžic horké vody
- 3 lžíce slunečnicového oleje
- ovoce - rybíz nebo višně, meruňky
- 2 lžíce polohrubé mouky
- moučkový cukr
Postup
Těsto:
vejce rozklepneme, oddělíme bílky a ty ušleháme se špetkou soli do pevného sněhu, přidáme cukr a ještě prošleháme. Sníh musí držet na metle.
Žloutky vyšleháme s horkou vodou do husté pěny.
Do sněhové hmoty přidáváme střídavě ušlehané žloutky a mouku, opatrně těsto mícháme, nakonec přidáváme olej.
Ovoce v misce prosypeme moukou, zůstane nám pak nahoře a nepropadne na dno koláče.
Těsto vylijeme do remosky a nahoru rozprostřeme ovoce.
Zapneme remosku a pečeme asi 40 minut, do zlatova.
Upečení kontrolujeme špejlí.
Připravíme si dva velké talíře.
Upečenou bublaninu vyklopíme na velký talíř a pak ji překlopíme na druhý talíř.
Vychladlou bublaninu podáváme pocukrovanou moučkovým cukrem.