Perníková bábovka z kvasu
Z jednoduchého perníkového těsta bez vajec, s přidáním žitného kvasu, upečeme výbornou bábovku. Můžeme použít tzv. odložený kvas, který zbývá při krmení kvásku, nebo připravit přímo ze stejného rozkvasu který používáme při pečení chleba.
Perníková bábovka z kvasu
Suroviny:
- 270 g žitného kvasu
- 150 g třtinového cukru
- 320 g plnotučného mléka
- 250 g hladké mouky
- 2 lžíce kakaa
- velká lžíce perníkového koření
- 2 malé lžičky sody
- špetka soli
- 70 g oleje
- 100 g sekaných kousků čokolády
Sádlo na vymazání formy a hrst hrubé mouky.
Domácí broskvová zavařenina k podávání.
Postup:
Rozmícháme kvas s cukrem a mlékem, přidáme mouku s kakaem, kořením, sodou, solí a olej. Do těsta vmícháme kousky čokolády.
Formu na bábovku vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou.
Těstem naplníme formu a bez kynutí vložíme do rozpálené trouby.
Pečeme na 170 °C asi 45 minut.
Bábovku můžeme polít čokoládovou polevou, nebo jen podávat s domácí zavařeninou.