Perníčky ze žitné mouky s LM
Perníčky pečené ze žitné mouky s kouskem pšeničného kvasu Lievito Madre (LM).
Perníčky ze žitné mouky s LM
Suroviny:
- 50 g LM
- 2 vejce
- velká lžíce medu
- 150 g třtinového cukru
- 370 g žitné mouky
- 2 lžíce žitné mouky
- 2 lžíce kakaa
- 7 g sody
- 2 lžičky perníkového koření
- 200 g másla
- 1 vejce na potření
- bílková poleva nebo barevné kupované polevy
Postup:
Rozšleháme v robotu LM s vejci, cukrem a medem. Do směsi přidáme mouku, sodu a koření, vše smícháme a nakonec do těsta zapracujeme 200 g povoleného másla, nakrájeného na slabé plátky.
Těsto rozdělíme na dvě poloviny, do první přidáme 2 lžíce mouky a znovu propracujeme. Do druhé přidáme 2 lžíce kakaa a propracujeme.
Obě těsta zabalíme do mikrotenu a necháme v chladu, asi dvě až tři hodiny odpočinout.
Těsta rozválíme a vykrajujeme libovolné tvary. Kombinujeme světlé a tmavé těsto.
Pečeme při 160°C horkovzduchem, vždy dva plechy najednou.
Upečené tvary potřeme rozšlehaným vejcem.
Vychladlé perníčky zdobíme polevami.