Pavlova dort a zákusky
Bílkový dort Pavlova s bílou i pařížskou šlehačkou a ovocem, nebo menší bílkové zákusky zdobené šlehačkovým krémem s tvarohem a ovocem.
Z dávky je velký třípatrový dort nebo 24 menších zákusků.
Pavlova dort a zákusky
Suroviny na korpus - dort nebo zákusky:
Těsto:
- 7 bílků (210 g)
- 400 g cukru krupice
- 20 g domácího vanilkového cukru
- špetka soli
- 2 lžičky bílého vinného octa
- 2 lžičky škrobu
Postup:
Ušleháme bílky pokojové teploty se špetkou soli, postupně zašleháme cukr, sníh musí dělat ostré špičky. Škrob rozpustíme v octě a opatrně zašleháme do sněhu.
Dort : na pečící papír si předkreslíme fixem 4 kruhy různých velikostí, papír otočíme a naneseme sníh.
Zákusky: na dva plechy si na pečící papír předkreslíme asi 5-6 cm kroužky, papíry otočíme a ozdobně nastříkáme sníh.
Troubu předehřejeme na 140 stupňů C, vložíme korpusy a krátce zapečeme, snížíme teplotu na 110 stupňů a sušíme nejméně 2 hodiny i více.
Náplň dortová:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 500 ml pařížské šlehačky
- 2 ztužovače šlehačky
- ovoce na zdobení
domácí pařížská šlehačka - 400 g smetany ke šlehání 33%
- asi 100 g moučkového cukru
- 50 g kakaa
- 100 g hořké čokolády (nebo vše dle chuti)
- ztužovač šlehačky
Smetanu svaříme s cukrem, kakaem a čokoládou.
Necháme vychladnout a dáme do druhého dne do lednice.
Druhý den směs vyšleháme se ztužovačem šlehačky.
Bílou smetanu ke šlehání osladíme podle chuti a vyšleháme se ztužovačem šlehačky.
Vychladlé korpusy spojíme ušlehanou smetanou, zdobíme pařížskou šlehačkou a ovocem.
Náplň do zákusků:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 500 g měkkého tvarohu z vaničky
- vanilkový cukr a moučkový cukr podle chuti
- 1 ztužovač šlehačky
Bílou smetanu ke šlehání osladíme podle chuti a vyšleháme se ztužovačem šlehačky, po lžících zašleháme do šlehačky tvaroh.
Zákusky naplníme krémem a ozdobíme ovocem.
Pavlova dort nebo zákusky naplníme, ozdobíme a před podáváním necháme v lednici alespoň dvě hodiny odpočinout.