Oříškové pusinky s čokoládovým krémem
Pusinky můžeme upéct klasické z bílků a cukru. Když přidáme do sněhu strouhané oříšky a pusinky naplníme čokoládovým krémem, vše na lineckém kolečku, máme skvělý minizákusek.
Oříškové pusinky s čokoládovým krémem
Suroviny:
na pusinky
- 3 bílky
- 200 g cukru krupice
- špetka soli
- 100 g mletých lískových oříšků
- celé oloupané oříšky
na náplň
200 g hořké čokolády a 200 g máslana dokončení
upečená linecká kolečka, višňová nebo rybízová zavařenina
Postup:
Bílky ušleháme se špetkou soli, nejlépe ručním elektrickým šlehačem, do tuhého sněhu, pak zašleháme cukr. Nádobu s ušlehaným sněhem vložíme do hrnce s horkou vodou, vodní lázně (horká voda, nemá se vařit) a šleháme. Nejdříve sníh trochu řídne, šleháním ve vodní lázni houstne. Sníh je hotový, až když se po zvednutí šlehačkových metel dělají tvary. Vyndáme z vodní lázně a sníh ještě šleháme, až vychladne vmícháme strouhané oříšky. Oříškovým sněhem naplníme cukrářský pytlík a stříkáme tvary, plná kolečka, na pečící papír položený na plechu. Ozdobíme celým lískovým oříškem.
Pečeme pozvolna v předehřáté elektrické horkovzdušné troubě na 100° C, spíše sušíme, troubu z počátku neotvíráme, až když tvary vyskočí. Zkusíme rozlomením, jestli jsou tvary uvnitř suché. Pokud ano, jsou pusinky upečené.
Rozpustíme pozvolna v hrnku čokoládu, tekutou necháme vychladnout, ale musí ještě téct.
V misce utřeme změklé máslo s čokoládou a vyšleháme do krému.
Krém necháme vychladit.
Linecká kolečka potřeme červenou zavařeninou. Čokoládovým krémem naplníme cukrářský sáček a plníme kolečka. Na krém přiložíme oříškovou pusinku a jemně přitlačíme.
Hotové oříškové pusinky s čokoládovým krémem podáváme vychlazené.