logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Bezmasá jídla
  3. Jídla z brambor
  4. Nastavená kaše s pohankou
Vytisknout

Nastavená kaše s pohankou

Bramborovou kaši můžeme nastavit třeba ječnými kroupami ale moc dobrá je i nastavená pohankou.
Pohanka je výjimečná hlavně obsahem rutinu (vitaminu P). Tato látka (ve skutečnosti jde spíš o komplex látek) patří mezi rostlinné flavonoidy. Rutin zvyšuje pružnost cév a posiluje jejich stěny, tím je chrání proti popraskání.
Pro zachování rutinu je potřeba zachovat šetrnou úpravu pohanky. 

Nastavená kaše s pohankou
2 porce
Suroviny:

  • 350 g  oloupaných brambor
  • menší lžička soli
  • horká voda
  • 50 g pohanky - kroupa
  • 100 g horkého mléka
  • lžíce másla   
  • majoránka

Postup:
Oloupané brambory vložíme do vařící osolené vody a uvaříme je do měkka.
Do misky s pohankou nalijeme necelé deci horké vody (do 80°C), přikryjeme a zabalenou misku uložíme do peřin. Pohanka během doby varu brambor změkne.
Uvařené brambory slijeme, rozšťoucháme, přidáme máslo, horké mléko a vmícháme změklou pohanku. Kaši ochutíme solí a majoránkou.
Nastavenou kaši můžeme podávat posypanou sýrem (nivou) a politou máslem. Nebo posypanou uzeným masem a karamelizovanou cibulkou.
Karamelizovaná červená cibule - cibuli nakrájíme na plátky, dáme na rozpálený olej s máslem a opékáme do zlatava, přidáme cukr a vinný ocet, necháme zkaramelizovat.

5d9cf9fe-20221007-112055-fotor.jpeg
Nastavená kaše s pohankou Nastavená kaše s pohankou a nivou Nastavená kaše s pohankou, karamelizovanou cibulkou a nivou

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×