Nastavená kaše s pohankou
Bramborovou kaši můžeme nastavit třeba ječnými kroupami ale moc dobrá je i nastavená pohankou.
Pohanka je výjimečná hlavně obsahem rutinu (vitaminu P). Tato látka (ve skutečnosti jde spíš o komplex látek) patří mezi rostlinné flavonoidy. Rutin zvyšuje pružnost cév a posiluje jejich stěny, tím je chrání proti popraskání.
Pro zachování rutinu je potřeba zachovat šetrnou úpravu pohanky.
Nastavená kaše s pohankou
2 porce
Suroviny:
- 350 g oloupaných brambor
- menší lžička soli
- horká voda
- 50 g pohanky - kroupa
- 100 g horkého mléka
- lžíce másla
- majoránka
Postup:
Oloupané brambory vložíme do vařící osolené vody a uvaříme je do měkka.
Do misky s pohankou nalijeme necelé deci horké vody (do 80°C), přikryjeme a zabalenou misku uložíme do peřin. Pohanka během doby varu brambor změkne.
Uvařené brambory slijeme, rozšťoucháme, přidáme máslo, horké mléko a vmícháme změklou pohanku. Kaši ochutíme solí a majoránkou.
Nastavenou kaši můžeme podávat posypanou sýrem (nivou) a politou máslem. Nebo posypanou uzeným masem a karamelizovanou cibulkou.
Karamelizovaná červená cibule - cibuli nakrájíme na plátky, dáme na rozpálený olej s máslem a opékáme do zlatava, přidáme cukr a vinný ocet, necháme zkaramelizovat.