Medovníkové koule
Na medovníkové koule je spousta jednodušších receptů, z koupených medových plátů a hotového karamelového mléka.
Ale stojí za to vyzkoušet koule z doma upečených medových plátů a doma připraveného karamelového mléka.
Medovníkové koule
Suroviny
těsto na medovníkové pláty
- 60 g másla
- 100 g medu
- 200 g cukru krupice
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička octa
- 2 vejce
- 500 g hladké mouky
na koule - plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 250 g másla
- strouhané medovníkové pláty
Postup:
Karamelové mléko připravíme ze slazeného kondenzované mléka v plechovce, které vaříme 2 hodiny ve vodě. Vařené mléko v plechovce necháme vychladnout.
Na medovníkové pláty si připravíme těsto. V kastrolu pozvolna rozpustíme máslo, cukr a med, přidáme sodu a ocet. Když směs vzkypí, za stálého míchání přidáme vejce a mícháme až do tmavší pěny. Do hmoty zapracujeme mouku, vypracujeme těsto a hned vyválíme na pečícím papíru dvě placky.
Pečeme na 170°C asi 8-10 minut, do zlatova.
Vychladlé medovníkové pláty nastrouháme, nejlépe robotem. Z celkového množství si 100 g odložíme na obalení koulí.
Vychladlé zkaramelizované mléko vyšleháme spolu s povoleným máslem a přidáme nastrouhané medovníkové pláty. Vypracujeme těsto na koule a necháme v chladu odpočinout.
Z těsta tvoříme kuličky, které obalujeme ve zbytku perníkového drobení. Ukládáme do košíčků a uchováváme v chladu.