Medové řezy s ořechy
Výborné řezy s karamelem a ořechy, recept který byl před lety velmi populární, pod různými názvy.
Medové řezy s ořechy
Suroviny na těsto
- 500 g hladké mouky
- 200 g cukru moučka
- 200 g másla
- 2 vejce
- 2 lžíce medu
- 2 lžičky sody smíchané s 2 lžícemi mléka
Suroviny na nádivku - 250 g ořechů (půlky-čtvrtky)
- 80 g cukru krupice
- 120 g másla
- 3 lžičky medu
Suroviny na krém
- 1,5 hrnku mléka
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 1,5 lžíce solamylu
- 10 dkg cukru
- 1 vanilkový cukr
- 200 g másla
- šťáva z poloviny citronu
Čokoládová poleva na ozdobení
Postup
Těsto můžeme připravit v robotu nebo přímo na vále. Vypracované rozdělíme na 2 díly a na přímo na pečícím papíru vyválíme dva korpusy, placky které přesuneme na plech.
Připravíme si nádivku na placku se kterou se placka peče. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme cukr, med a ořechy a za stálého míchání připravíme světlý karamel. Horkou nádivku lžící rozprostřeme na druhou placku a upečeme. Povrch by měl být po upečení lehce zkaramelizovaný.
Upečeme placku s ořechovou nádivkou a druhou kterou budeme ( po vychladnutí ) potírat krémem.
Než nám vychladnou korpusy připravíme si krém. V mléku rozmícháme mouku, solamyl a cukry. Suroviny povaříme jako pudink, dáme vychladit a pak zašleháme do másla, přidáme šťávu z ½ citronu.
Vychlazený krém namažeme na prázdnou placku a přiklopíme ji druhou plackou (ořechy nahoru).
Řezy můžeme ozdobit čokoládovou polevou a uložíme v chladu.
Nejlepší je péct řezy nejméně 2 dny předem, proleží se a změknou. Krájíme na menší kousky.