Knedlíky z menšího množství droždí, bez náplně, vařené na páře. Podáváme s jahodovou omáčkou, sypané tvarohem.
Z dávky je 16 ks knedlíků.
Kynuté knedlíky s jahodovou omáčkou
Suroviny
- na omládek z droždí
200 g teplého mléka, lžička cukru, 150 g hrubé mouky a 15 g droždí
Těsto
- vykynutý omládek
- 450 g hrubé mouky
- půl lžičky soli
- 2 žloutky
- 150 g mléka
Jahodová omáčka
- 500 g očištěných pokrájených jahod
- 200 g cukru krupice
- 250 g vody
- 2 lžíce škrobu (Solamyl) máčeného ve vodě
Na posypání tvrdý tvaroh a podle chuti rozpuštěné máslo na polití.
Postup
Z mouky, droždí, mléka a cukru si připravíme omládek. Ten vykyne asi za hodinu. K vykynutému omládku přidáme ostatní suroviny a uhněteme hladké těsto, které se nesmí trhat. V robotu to trvá 8 až 10 minut.
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple vykynout, trvá to opět asi hodinu. Záleží ale na teplotě v místnosti.
Vykynuté těsto rozdělíme na 16 kousků, uválíme kuličky a necháme vykynout, asi 30 - 45 minut.
Během kynutí si připravíme omáčku. Jahody s cukrem a vodou rozvaříme, tyčovým mixérem trochu rozdrtíme. Do směsi vmícháme máčený škrob a za stálého míchání omáčku povaříme.
Zapneme vodu a připravíme si hrnec s pařákem na paření knedlíků.
Vykynuté knedlíky dáváme, asi po 4 ks na pařák s pečícím papírem
( knedlíky se nepřilepí k pařáku). Knedlíky paříme asi 8-10 minut.
Knedlíky propíchneme vidličkou. Podáváme polité jahodovou omáčkou, sypané tvarohem a maštěné máslem.