logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Bezmasá jídla
  3. Kynutá velikonoční nádivka
Vytisknout

Kynutá velikonoční nádivka

Někde nádivka, jinde hlavička a u nás této velikonoční dobrotě,  říkáme sekanice. Má mnoho verzí a poměrně málokdo zná tu kynutou droždím.
V naší rodině se peče vždy na Bílou sobotu, už více než 40 let.
Dávka je do skleněného pekáčku na pečení kuřete.

Kynutá velikonoční nádivka - sekanice

Suroviny:

  • 3 starší rohlíky 
  • 5 vajec
  • 130 g krupice hrubé 
  • 20 g čerstvého droždí
  • mléko  trochu cukru na kvásek
  • 200 - 250 ml vývaru z uzeného masa nebo mléko
  • 300 g i více uzeného masa
  • medvědí česnek, kopřivy, pažitka, pórek, česnek
  • lžička polévkového koření bez glutamátu nebo sůl
  • sádlo na vymazání pekáčku
  • strouhanka na vysypání pekáčku

Postup:

Z čerstvého droždí, teplého mléka, cukru necháme vzejít kvásek.
Rohlíky nakrájené na kostičky nalhčíme vývarem z uzeného masa nebo mléka, pak přidáme krupici, můžeme přidat polévkové koření nebo podle chuti osolíme, přidáme žloutky a vzešlý kvásek.
Směs bude spíše řidší (krupice nabobtná a tak těsto ještě zhoustne). Nakrájíme maso a vše zelené, můžeme přidat utřený česnek a vše zamícháme do směsi.
Nakonec vyšleháme s pár zrnky soli bílky, opatrně vmícháme do těsta, dáme do pekáčku vymazaného sádlem a vysypaného strouhankou.
Těsto kyne asi 30 minut.
Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů C asi 50 minut, dozlatova.
Sekanici podáváme teplou k obědu, u nás s bramborovým salátem.
Je výborná ale i za studena.


bb873fdd-img-20200411-125814-hdr-fotor.jpeg
a1ba34d5-img-20160328-154206-fotor.jpeg

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×