Kynutá velikonoční nádivka
Někde nádivka, jinde hlavička a u nás této velikonoční dobrotě, říkáme sekanice. Má mnoho verzí a poměrně málokdo zná tu kynutou droždím.
V naší rodině se peče vždy na Bílou sobotu, už více než 40 let.
Dávka je do skleněného pekáčku na pečení kuřete.
Kynutá velikonoční nádivka - sekanice
Suroviny:
- 3 starší rohlíky
- 5 vajec
- 130 g krupice hrubé
- 20 g čerstvého droždí
- mléko trochu cukru na kvásek
- 200 - 250 ml vývaru z uzeného masa nebo mléko
- 300 g i více uzeného masa
- medvědí česnek, kopřivy, pažitka, pórek, česnek
- lžička polévkového koření bez glutamátu nebo sůl
- sádlo na vymazání pekáčku
- strouhanka na vysypání pekáčku
Postup:
Z čerstvého droždí, teplého mléka, cukru necháme vzejít kvásek.
Rohlíky nakrájené na kostičky nalhčíme vývarem z uzeného masa nebo mléka, pak přidáme krupici, můžeme přidat polévkové koření nebo podle chuti osolíme, přidáme žloutky a vzešlý kvásek.
Směs bude spíše řidší (krupice nabobtná a tak těsto ještě zhoustne). Nakrájíme maso a vše zelené, můžeme přidat utřený česnek a vše zamícháme do směsi.
Nakonec vyšleháme s pár zrnky soli bílky, opatrně vmícháme do těsta, dáme do pekáčku vymazaného sádlem a vysypaného strouhankou.
Těsto kyne asi 30 minut.
Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů C asi 50 minut, dozlatova.
Sekanici podáváme teplou k obědu, u nás s bramborovým salátem.
Je výborná ale i za studena.