Kváskové vafle
Kváskové vafle
Na vafle můžeme použít i nadbytek pšeničného kvásku (i LM) z krmení. Nevadí, když je kvásek kyselejší, přidáním sody se kyselost ztrácí a těsto je výborné.
Suroviny:
- 100 g pšeničného kvásku (může být převedený ze lžičky žitného kvásku, nebo pšeničný kvásek Lievito Madre - LM)
- 120 g vlažného mléka
- 30 g rozpuštěného zchladlého másla
- 100 g mouky (hladká pšeničná, špaldová nebo pohanková)
- 2 lžíce třtinového cukru
- špetka soli
- vejce
- půl lžičky jedlé sody
Postup:
Z kvásku, mléka, másla, cukru, mouky a soli zamícháme těsto, které necháme vykynout. Až zdvojnásobí objem, přidáme vejce a sodu. Pokud je těsto příliš tuhé (když použijeme LM), přidáme mléko.
Necháme ještě chvíli odpočinout, těsto je o něco tužší než na lívance. Pečeme ve vaflovači vafle.
Pokud těsto nespotřebujeme, uložíme v krabičce do lednice, kde stále kyne, můžeme použít do tří dnů.
Vafle jsou výborné s datlovým sirupem, sypané skořicí nebo mazané zavařeninou - podáváme s kysanou smetanou.