Kremeš
Kremeš, báječný zákusek z listového těsta, žloutkového krému a šlehačky.
Kremeš
Suroviny:
Těsto:
- 500 g listového těsta
Žloutkový krém:
- 600 ml plnotučného mléka
- 2 pudinkové vanilkové prášky
- 60 g cukru
- 2 žloutky
- pár kapek vanilkového extraktu nebo vanilky
- 125 g másla
Šlehačková vrstva:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 ztužovače šlehačky
- podle chuti vanilkový cukr
Postup:
Těsto rozdělíme na dva kusy. Rozválíme na dva stejné pláty. První zůstane vcelku, druhý nakrájíme na čtverce. Těsto pečeme na plechu s pečícím papírem, před pečením vidličkou propícháme.
Pečeme v troubě rozpálené na 200° C asi 15 minut. Během pečení neotvíráme troubu.
Do dvou třetin mléka vmícháme žloutky a cukr. Za stálého míchání přivedem k varu, vmícháme zbytek mléka s pudinkovým práškem , ochutíme vanilkou. Pudink mícháme do ztuhnutí a vaříme ještě 2 minuty.
Směs přikryjeme, proti osychání, potravinovou folií a necháme vychladit.
Změklé máslo vyšleháme s žloutkovým vanilkovým pudinkem.
Vyšleháme smetanu se ztužovačem.
První plát potřeme žloutkovým krémem a šlehačkovou vrstvou na kterou naskládáme upečené čtverce.
Vychlazený zákusek sypeme moučkovým cukrem a podáváme.