Koláč Lievito Madre z remosky
Kynutý koláč z pšeničného kvasu Lievito Madre - LM, tříbarevný, pečený v remosce Grand.
Z podobného těsta peču bábovku, tentokrát je to větší dávka do velké remosky.
Koláč Lievito Madre z remosky
Suroviny:
Základní těsto
- 240 g čerstvého kvasu LM
- 130 g cukru krupice
- vanilka nebo vanilkový extrakt
- 450 g plnotučného mléka
- 550 g hladké mouky
- vanilkový pudinkový prášek
- citrónová kůra
- 2 žloutky
- 70 g oleje a 60 g másla
- lžička soli
Na obarvení těsta
- 30 g kakaa a 40 g mléka
- 40 g nemletého máku a 40 g mléka
Máslo na vymazání remosky.
Postup:
V robotu rozmícháme kvas smlékem, přidáváme postupně podle savosti mouky. Přidáme cukr, žloutky, olej, mouku s citrónovou kůrou a sůl. Vypracujeme hladké těsto, hnětení trvá asi 12-15 minut. Nakonec přidáme na plátky nakrájené máslo a ještě hněteme. Celková doba hnětení může být i 20 minut, těsto musí být pružné, nesmí se trhat.
Celý mák namočíme v mléce.
Těsto rozdělíme na tři kusy, do třetiny přidáme mák namočený v mléce.
Do menší třetiny přidáme kakao s mlékem. Pokud bude těsto řidší přidáme trochu mouky a hlavně, obě těsta dobře propracujeme. Poslední, větší třetina, zůstane bílá.
Těsta kynou ve třech miskách, trvá to dvě až čtyři hodiny, podle teploty v místnosti.
Vykynutá těsta rozválíme, nejdříve základní bílé, na něj položíme makové a nahoru kakaové. Stočíme do rolády a stočíme do remosky vymazané máslem.
Těsto ve formě kyne v teple asi dvě hodiny, potom může dát formu zabalenou v igelitu kynout do lednice.
Vykynutý koláč potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat mákem. Zapneme remosku a pečeme nejdříve 20 minut. Potom sejmeme nahřáté víko a koláč přikryjeme alobalem ( aby se nepřipálil) a pečeme dalších 30 minut. Remosku vypneme a koláč v ní necháme ještě deset minut dopéct.
Upečený koláč necháme vychladnout na mřížce. Studený pocukrujeme moučkovým cukrem, krájíme a podáváme.
Koláč není příliš sladký a tak můžeme podávat s meruňkovým džemem.