logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Bábovky a řezy
  3. Koláč Lievito Madre z remosky
Vytisknout

Koláč Lievito Madre z remosky

Kynutý koláč z pšeničného kvasu  Lievito Madre - LM, tříbarevný,  pečený v remosce Grand.
Z podobného těsta peču bábovku, tentokrát je to větší dávka do velké remosky.

Koláč Lievito Madre z remosky

Suroviny:
Základní těsto

  • 240 g čerstvého kvasu LM
  •  130 g cukru krupice
  • vanilka nebo vanilkový extrakt
  •  450 g  plnotučného mléka
  • 550 g hladké mouky
  • vanilkový pudinkový prášek
  • citrónová kůra
  • 2 žloutky
  • 70 g oleje a 60 g másla
  •  lžička soli

Na obarvení těsta

  • 30 g kakaa a 40 g mléka
  • 40 g nemletého máku a 40 g mléka

Máslo na vymazání remosky.

Postup:

V robotu rozmícháme kvas smlékem, přidáváme postupně podle savosti mouky. Přidáme cukr, žloutky, olej, mouku s citrónovou kůrou a sůl. Vypracujeme hladké těsto, hnětení trvá asi 12-15 minut. Nakonec přidáme na plátky nakrájené máslo a ještě hněteme. Celková doba hnětení může být i 20 minut, těsto musí být pružné, nesmí se trhat.
Celý mák namočíme v mléce.

Těsto rozdělíme na tři kusy, do třetiny přidáme mák namočený v mléce.
Do menší třetiny přidáme kakao s mlékem. Pokud bude těsto řidší přidáme trochu mouky a hlavně, obě těsta dobře propracujeme. Poslední, větší třetina, zůstane bílá.
Těsta kynou ve třech miskách, trvá to dvě až čtyři hodiny, podle teploty v místnosti.
Vykynutá těsta rozválíme, nejdříve základní bílé, na něj položíme makové a nahoru kakaové. Stočíme do rolády a stočíme do remosky vymazané máslem.
Těsto ve formě kyne v teple asi dvě hodiny, potom může dát formu zabalenou v igelitu kynout do lednice.

Vykynutý koláč potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat mákem. Zapneme remosku a pečeme nejdříve 20 minut. Potom sejmeme nahřáté víko a koláč přikryjeme alobalem ( aby se nepřipálil) a pečeme dalších 30 minut. Remosku vypneme a koláč v ní necháme ještě deset minut dopéct.
Upečený koláč necháme vychladnout na mřížce. Studený pocukrujeme moučkovým cukrem, krájíme a podáváme.
Koláč není příliš sladký a tak můžeme podávat s meruňkovým džemem.

 

24db45b7-20220806-093308-fotor.jpeg
Koláč LM z remosky Nakrojený koláč LM z remosky

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×