Kefírový koláč s ovocem
Jednoduchý letní koláč s ovocem, bez vážení, hrnkový a pečený ve velké remosce. Je to velký koláč a tak použijeme hrnek s obsahem 300 ml.
Do těsta můžeme použít i mléko, ale díky kefíru bude koláč nadýchanější.
Kefírový koláč s ovocem
do velké remosky
Suroviny
- hrnek polohrubé a hrnek hladké mouky
- hrnek cukru krupice a vanilkový cukr
- špetka soli
- půl kostky másla (125 g)
- 1/2 prášku do pečiva
- hrnek kefíru
- ovoce - meruňky, rybíz
- olej a hrubá mouka na vymazání a vysypání remosky
Postup
Těsto:
z mouky, cukru a povoleného másla uděláme drobenku. Odebereme půl hrnku drobenky a do směsi přidáme špetku soli, prášek do pečiva, vejce a kefír. Vše dobře promícháme. Remosku vymažeme olejem a vysypeme moukou.
Těsto vylijeme do remosky, nahoru rozprostřeme ovoce a posypeme drobenkou.
Zapneme remosku a pečeme asi hodinu, do zlatova.
Upečení kontrolujeme špejlí.
Připravíme si dva velké talíře.
Upečený koláč necháme trochu vychladnout a potom vyklopíme na velký talíř a pak překlopíme na druhý talíř.