Hruškový džem s karamelem
Džem s kousky hrušek, karamelem se skořicí , který se výborně hodí na lívance, palačinky nebo na kváskový chleba s máslem.
Hruškový džem s karamelem
Suroviny:
- 2000 g oloupaných hrušek bez jadřinců
- Celkem 600 g cukru
- 2 Gelfixy (2:1)
- šťáva ze 2 citronů
- půl lžičky skořice a
- kyselina citronová podle potřeby
- 150 g hruškového džusu
8 menších skleniček s víčky na hotový džem.
Postup:
Omyté hrušky oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na malé kousky.
Vložíme do vody s octem, aby hrušky nezhnědly.
Ve velkém hrnci s širokým dnem rozpustíme 300 g krupicového cukru a za stálého míchání uděláme karamel, ten rozředíme 150 g hruškového džusu, přidáme dvě hrsti hrušek a rozvaříme.
Přidáme 2 Gelfixy (2:1) se 100 g cukru a zbytek hrušek, povaříme asi 20 minut a přidáme 200 g cukru, povaříme ještě 5 minut.
Tyčovým mixérem částečně rozmixujeme a ještě provaříme.
Přidáme šťávu ze 2 citronů a půl lžičky skořice.
Hustotu džemu zjistíme kápnutím na talířek, pokud je džem řídký přidáme asi lžičku kyseliny citronové a necháme přejít varem.
Plníme do skleniček, zavíčkujeme a na 5 minut otočíme víčkem dolů, aby víčka chytla, potom obrátíme.