Dort jako Sacher
Čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a kopečkem šlehačky, to byl původní Sacher dort.
Můžeme si upéct jednoduchou verzi, inspirace podle kulináře Petra Stupky.
Suroviny:
na korpus
- 7 bílků (210 g) a špetka soli
- 210 g cukru krupice
- 1 velký žloutek (nebo 2 malé)
- 6 lžic oleje (100 ml)
- 30 g strouhaných ořechů (lískové nebo vlašské)
- jedna třetiny lžičky mleté skořice
- 140 g polohrubé mouky a 2 lžíce kakaa (25 g)
- meruňková marmeláda na promazání dortu
- 100 g hořké čokolády a 100 g smetany ke šlehání na polevu
- smetanu na šlehání k podávání
Postup:
Ušleháme vychlazené bílky se špetkou soli. Sníh nesmíme přešlehat. Bílky můžou být i z mražáku, samozřejmě rozmrzlé. Do sněhu postupně vešleháme cukr. Do pevného sněhu opatrně vmícháme žloutek a olej. Nakonec vmícháme mouku s prosátým kakaem a ořechy.
Hmotu vylijeme do máslem (olejem) vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy.
Pečeme v troubě předehřáté na 190 ° C asi 30 minut. Upečení kontrolujeme špejlí.
Vychladlý korpus rozřízneme na dvě poloviny a promažeme meruňkovou marmeládou.
Na polevu zahřejeme smetanu ke šlehání, nesmí vařit. Do horké smetany vmícháme na kousky rozlámanou čokoládou a vymícháme do mírného zhoustnutí. Polevou polijeme dort.
Dort podáváme se šlehanou smetanou.