logo
  • Úvod
  • Chleba a pečivo
  • Sladké pečivo
  • Cukroví a zákusky
  • Bábovky a řezy
  • Bezmasá jídla
  • Lievito Madre
  • Žitný kvásek
  • Droždí
  • Remoska
  • Vyhledávání
  1. Home
  2. Cukroví a zákusky
  3. Dort jako Sacher
Vytisknout

Dort jako Sacher

Čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a kopečkem šlehačky, to byl původní Sacher dort.
Můžeme si upéct jednoduchou verzi, inspirace podle kulináře Petra Stupky.

Dort jako Sacher

Suroviny:
na korpus

  • 7 bílků (210 g) a špetka soli
  • 210 g cukru krupice
  • 1 velký žloutek (nebo 2 malé)
  • 6 lžic oleje (100 ml)
  • 30 g strouhaných ořechů (lískové nebo vlašské)
  • jedna třetiny lžičky mleté skořice
  • 140 g polohrubé mouky a 2 lžíce kakaa (25 g)

  • meruňková marmeláda na promazání dortu
  • 100 g hořké čokolády a 100 g smetany ke šlehání na polevu
  • smetanu na šlehání k podávání

Postup:
Ušleháme vychlazené bílky se špetkou soli. Sníh nesmíme přešlehat. Bílky můžou být i z mražáku, samozřejmě rozmrzlé. Do sněhu postupně vešleháme cukr. Do pevného sněhu opatrně vmícháme žloutek a olej. Nakonec vmícháme mouku s prosátým kakaem a ořechy.
Hmotu vylijeme do máslem (olejem) vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy.
Pečeme v troubě předehřáté na 190 ° C asi 30 minut. Upečení kontrolujeme špejlí.
Vychladlý korpus rozřízneme na dvě poloviny a promažeme meruňkovou marmeládou.
Na polevu zahřejeme smetanu ke šlehání, nesmí vařit. Do horké smetany vmícháme na kousky rozlámanou čokoládou a vymícháme do mírného zhoustnutí. Polevou polijeme dort.
Dort podáváme se šlehanou smetanou.

db588b64-img-20240924-091540-fotor.jpeg
Suroviny na Sacher dort Sacher dort - postup přípravy Sacher dort

Web Prosimrecept.cz

logo
Úvod
Chleba a pečivo
Sladké pečivo
Cukroví a zákusky
Bábovky a řezy
Bezmasá jídla
Lievito Madre
Žitný kvásek
Droždí
Remoska
Vyhledávání
×