Bramborové knedlíky
Knedlíky můžeme podávat jako přílohu k masu, se špenátem, nebo je plníme masovou směsí.
Bramborové knedlíky
Suroviny
- 700 g vařených brambor
- 250 g dětské krupičky
- malá lžička soli
- 2 vejce
- dvě hrsti hrubé mouky
Postup
Den předem uvaříme brambory ve slupce. Pokud jsou již brambory staré, vaříme je předem oloupané. Druhý den brambory nastrouháme nebo prolisujeme a dáme vařit velký hrnec s vodou. K bramborám přidáme krupičku, sůl a vejce a vypracujeme těsto. Vytvarujeme tři stejné knedlíky, pokud těsto lepí podsypáváme hrubou moukou. Bramborové těsto nesmí dlouho ležet, řídne a tak postupujeme rychleji.
Knedlíky vložíme do vařící vody, teplotu mírně snížíme a vaříme 20 minut. Jeden knedlík na zkoušku rozkrojíme a zjistíme, jestli je opravdu dobře vařený. Uvařené knedlíky krájíme na plátky pomocí nitě.
Podáváme jako přílohu k masu, špenátu.
Pokud knedlíky nespotřebujeme k jídlu, ještě čerstvé (vychladlé) dáme do sáčků a zmrazíme. Ohřáté v sáčku v mikrovlnce jsou jako čerstvé.