Bílkové muffiny
Typ na využití bílků, které nám zbývají v lednici. Můžeme si upéct muffiny s jablky a skořicí.
Recept je na 12 ks muffin.
Bílkové muffiny
Suroviny
- 200 g bílků (asi z 6 -7 vajec)
- špetka soli
- 130 g třtinového cukru
- 160 g polohrubé mouky
- necelá lžička skořice
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g čokolády
- 100 g jablek (asi 2 jablíčka)
- 50 g oleje
Postup
Očištěná jablka (pokud máme domácí i se slupkou) nakrájená na malé kostičky, sekané ořechy a nakrájenou čokoládu lehce prosypeme, obalíme moukou ( vezmeme z celkového množství).
Bílky ušleháme se špetkou soli do tuha, zašleháme cukr, opatrně zamícháme zbytek mouky se skořicí a olej. Nakonec vmícháme jablka, ořechy a čokoládu.
Těstem naplníme formičky na muffiny, pokud máme silikonové nemusíme vymazávat ani vysypávat. Pokud pečeme ve formě na muffiny, vymažeme sádlem a vysypeme hrubou moukou.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů C asi 25 minut. Jestli jsou muffiny upečené kontrolujeme píchnutím špejlí.
Upečené vychladlé muffiny můžeme postříkat čokoládou, nebo jen k podávání pocukrovat.